МОН ще предложи външното оценяване след 4-ти и 10-и клас да отпадне

Министерството на образованието и науката ще предложи отпадане на националните външни оценявания след 4-ти и 10-и клас за тази учебна година, съобщи в интервю за bTV просветният министър Красимир Вълчев.

МОН ще предложи външното оценяване след 4-ти и 10-и клас да отпадне

Според министър Вълчев провеждането на националните външни оценявания след 4-и и след 10-и клас тази година крие риск който не си заслужава и по тази причина кабинетът ще поиска от парламента отмяната им чрез промени в Закона за предучилищното и училищното образование. 



Държавните зрелостни изпити след 12-и клас и Националното външно оценяване след 7-и клас ще бъдат проведени в училищата в началото на юни при завишени мерки за дистанция и дезинфекция.

Във вторник  ще бъдат обявени датите на тези изпити.

Учениците ще бъдат изненадани и с по-малко учебен материал, уверява министър Вълчев давайки гаранция, че в изпитите няма да бъде включвано учебно съдържание, което училищата не са успели да преподадат.

Проведени са разговори с ректори на висши учебни заведения, след които става ясно, че няма да има проблеми с кандидатстудентските кампании през юли и че изпитите ще се отложат с около 12-14 дни. Няма да има проблеми и за зрелостниците които ще кандидатстват в чужбина, са очакванията на просветния министър.