Необходимостта от нова транспортна схема в Добрич обсъди Общинският съвет

Необходимостта от нова транспортна схема в Добрич обсъди Общинският съвет на редовно заседание днес

Необходимостта от нова транспортна схема в Добрич обсъди Общинският съвет

От 2014 година е настоящата транспортна схема в града, а направата на нова такава е наложителна. Това стана ясно при представяне на финансово-икономическите резултати за 2019 година на „Градски транспорт - Добрич“ ЕООД.



Управителят на дружеството Катя Петкова определи като недобра местната транспортна схема. По думите й градските превозни средства са скъпо удоволствие и няма град в България, който да развива добър транспорт, а финансите да се осигуряват от общинския бюджет, защото всички работят по оперативни програми.

Зам.-кметът по “Икономическо развитие и европейски фондове” Росица Йорданова припомни за местоположението на автоматичната измервателната станция на Изпълнителната агенция по околна среда, разположена в една от най-високите точки в града, а именно двора на ОУ „Хан Аспарух” в кв. „Добротица”. 

„По Оперативната програма „Околна среда“ имаше разпределение на средства във връзка със закупуване на електробуси, но там ние не успяхме да кандидатстваме, защото ни беше голяма пречка показателят на фини прахови частици и непреместването на измервателната станция“, каза тя. 

Росица Йорданова подчерта, че са отправени искания към Министерството на околната среда и водите станцията да бъде преместена на подходящо място, за да е реален контролът на качеството на въздуха. Зам.-кметът посочи още, че задължително трябва да бъде направена нова транспортна схема в Добрич.

„Задължително трябва да бъде направена транспортна схема, за да може да знаем след една година какво правим, колко средства са ни нужни и как вътрешният оператор ще се справи“, каза Росица Йорданова и допълни, че в момента се разработват нови оперативни програми. 

При представяне на финансово-икономическите резултати за миналата година на „Градски транспорт - Добрич“ ЕООД  стана ясно още, че за първи път от десет години дружеството разплаща задължение към местни данъци и такси. „Никой преди това не се е справил с това нещо“, заяви управителят Катя Петкова. Приходите на дружеството към 31 декември са  655 хил. лв., в това число нетни приходи от продажби 379 хил. лв., от наеми 8 хил. лв., приходи от финансирания 94 хил. лв. и от продажба на дълготрайни активи 157 хил. лв.