Експерт: Започнете с пръскането срещу брашнеста мана в лозята

„Има достатъчно влага в почвата на дълбочина от 30-40 см, където е разположена кореновата система на лозите и няма проблеми за развитието на растенията”, коментира проф. Мирослав Иванов, селекционер в Института по лозарство и винарство в Плевен.

Експерт: Започнете с пръскането срещу брашнеста мана в лозята

Според него няма опасност от затруднено развитие на лозите, към момента те встъпват във втората си фаза на развитие – разпукване на пъпките и наален силен растеж на леторастите. „Препоръчително е именно сега да се направи третиране срещу брашнеста мана” категоричен беше специалистът.


„Спорите на брашнестата мана зимуват в пъпките и при разпукване им се появява инфекционен фон от това заболяване, затова трябва да се изпревари с третирането, а да не се изчаква.”, допълни той. Сушата при подобна фаза от развитието на лозите само ще намали инфекциозния фон, допълни проф. Иванов. „Когато има валежи, тогава се увеличава опасността”, каза още селекционерът на ИЛВ.

В екологичните насаждения той препоръча използването на препарати на основата на сяра, които са контактни, а за конвенционалните лозя препаратите могат да бъдат както системни, така и системно-контактни, обясни специалистът.