Петър Димитров: Не ясно колко ще се развият пролетниците заради сушата

Сушата крие опасност и за пролетниците

Петър Димитров: Не ясно колко ще се развият пролетниците заради сушата

Сушата крие опасност и за пролетните посеви, защото все още кореновата им система не е формирана. Това коментира земеделският производител Петър Димитров, който обработва 12 хиляди декара земя в общините Балчик, Каварна и Генерал Тошево. Според него ситуацията с липсата на зимна и пролетна влага може да бъде по-тежка за пролетниците за разлика от пшеницата, тъй като в момента те са в процес на поникване. 



„При тази суша не се знае и пролетниците колко ще се развият, тъй като за разлика от пшеницата, пролетниците все още нямат формирана коренова система. Те могат да бъдат засегнати още по-сериозно от сушата. Ако при пшеницата има сформирана някаква коренова система на по-голяма дълбочина, за пролетниците тепърва това ще се случва“, каза Димитров.

Опасност пшеницата да остане ниска заради сушата

Той посочи, че през миналата стопанска година пролетниците са измъкнали от фалит някои от земеделците. По-ниската доходност налага някои от тях да намалят и рентите. Наблюденията му са, че част от земеделските производители, плащали по 100 лева на декар, са намалили рентата на около 80 лв. 

„За миналата година може да се каже за пролетниците, че измъкнаха земеделци от тотални фалити, защото пролетта имаше дъждове. Това до каква степен едно стопанство може да издържи във времето зависи от много фактори“, сподели Петър Димитров.

Земеделският производител посочи още, че в сферата на зърнопроизводството кризи настъпват в пъти по-често за разлика от други сектори на икономиката. Там най-често проблемите са свързани с климата, който не може да бъде контролиран. 

„Ако в друга част на икономиката на 10-12 години има по една икономическа криза и след това започва възход, то в зърнопроизводството кризите са по-чести от гледна точка на климата“, каза в заключение той.