Наближава крайният срок за деклариране на доходите от физическите лица

7042-ма добруджанци декларираха доходите си за миналата 2019 г. от началото на данъчната кампания до момента, съобщават от местния офис на приходната агенция.

Наближава крайният срок  за деклариране на доходите от физическите лица

5899 от декларациите са постъпили по електронен път чрез персонален идентификационен код и електронен подпис, а 221 от формулярите са постъпили чрез лицензиран пощенски оператор.



От НАП Добрич напомнят, че крайният срок за деклариране на доходите, получени от извънтрудови провоотношения през 2019 г., изтича на 30 април. В същия срок трябва да бъде платен и дължимият данък. Плащането може да стане електронно с банкова карта и без такси чрез електронна услуга на НАП, достъпна на сайта

Лицата, извършващи дейност като едноличен търговец, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане,  декларират приходите и разходите си за 2019 г. до 30 юни. Когато тези лица са придобили и други доходи като физически лица (например доход от наем или хонорар) срокът за декларирането на тези доходи е до 30 април.

Националната агенция за приходите съветва клиентите си да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни (ТУК) с персонален идентификационен код (ПИК) или 

електронен подпис. В офиса на НАП в Добрич се обслужват клиенти, като са взети допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.

Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП (ТУК).  

Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни на цена, според тарифите на съответния оператор.