Пръскат срещу комари в 13 области, сред които и Добрич

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа първия договор за дезинсекционни мероприятия за контрол на комарните популации в страната с цел ограничаване на рисковете за общественото здраве на територията на цялата страна, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Пръскат срещу комари в 13 области, сред които и Добрич

Според параметрите на договора ще бъдат извършени дезинсекционни мероприятия и ларвицидно третиране срещу комари на 767 биотопа с обща площ 332 421, 21 дка, намиращи се в областите Плевен, Видин, Враца, Монтана, Добрич, Силистра, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Благоевград, София-град, София-област и Кюстендил. На територията на страната за първи път се провежда подобно мащабно и по този метод третиране срещу комарите. Средствата са осигурени с решение на Министерския съвет за сметка на държавния бюджет и са в размер на до 1,5 млн. лв.


До края на следващата седмица ще бъдат сключени още 6 договора за извършване на дезинсекционни мероприятия и ларвицидно третиране на биотопите за всички останали области в страната.

Площите, които Министерството на здравеопазването възлага да бъдат обработени, са държавна собственост. Тук не попадат площи, които вече са обработени или предстои да бъдат обработени от общините и/или други институции, стопанисващи общински площи за сметка на общинските бюджети.