Редица дейности са извършили за месец от Община Тервел въпреки извънредното положение

С пълни сили работата на Община Тервел продължава въпреки обявеното извънредно положение от 13 май. За месец са извършени редица дейности, за които информират от местната администрация.

Редица дейности са извършили за месец от Община Тервел въпреки извънредното положение

Одобрен е бил проект за рекултивация на старото депо в Тервел. То се намира до лозята, край новия път за претоварната станция. Проектът се финансира от Оперативната програма “Околна среда 2014-2020“. Благодарение на него Общината ще се сдобие с нови 19 дка обработваема земя, след като отпадъчното тяло на депото се рекултивира върху 14 дка от общо 33-те замърсени с отпадъци. Предстои подписване на договор за финансиране и провеждане на обществена поръчка за избор на изпълнител, след което ще започнат дейностите. 



На 30 март от Община Тервел са внесли  за оценка във Фонд “Социална закрила“ проект за направа на нова покривна конструкция на единия от корпусите на сградата на Дома за стари хора в с. Полк. Савово. Въпреки че няма течове, покривът се нуждае от смяна, защото настоящата конструкция е неустойчива при силен вятър. Новата ще бъде с метални ферми, дървена конструкция и керамично покритие. Предстои оценка на проекта.

Внесен е проект за модернизиране на системите за улично осветление на град Тервел, както и в селата Жегларци и Зърнево. Той е в процес на оценка и е по така наречения Норвежки механизъм. Средствата по програмата са ограничени. От администрацията посочват, че шансът за одобрение е минимален, но въпреки това са подготвили проект. 

На 10 април е бил внесен и проект за осигуряване на топъл обяд за 33 работни дни на 170 души от различни населени места в община Тервел. Целта е облекчаване на ежедневието на засегнатите от пандемията, финансирането ще бъде от Фонда за европейско подпомагане.

Подготвя се проект за осигуряване на патронажа грижа за други 54 уязвими лица от общината до 31 декември. Финансирането ще бъде по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. 

Избран е изпълнител за ремонт на паркинги на блок 5 в кв. “Изгрев“, блоковете зад Районното полицейско управление и Пожарната безопасност, както и блоковете между детската площадка и музея. В момента се извършва проект, след което строителството ще започне.

В процес на оценка са обявените обществени поръчки за избор на изпълнители за основен ремонт на покривите на училището в с. Зърнево, на  СУ “Йордан Йовков“ в Тервел и на шест улици в селата и една в града. 

Оценяват се офертите за разширение на физиотерапията в Тервел по Проекта “Красива България“.

Изпълнени са по-нискобюджетните договори, финансирани с капиталови разходи от бюджет 2020 – доставена и монтирана е помпа за сондажа за вода в с. Полк. Савово. Утре ще бъдат монтирани люлки за деца в шест села и в една детска градина в гр. Тервел.

Подготвят се обществени поръчки за закупуване на сметосъбиращ автомобил и за ремонт на покрива на общинския Блок 1. Направена е била ревизия на общински маломерни имоти, които до този момент са се обработвали, без от това общината да е събирала приходи. Направена е промяна в общинска наредба и се готви процедура за договориране на имотите с наематели срещу заплащане на наем за една стопанска година.

Започнал е ремонт на Клуба на пенсионера №2 в Тервел. Дейностите извършват служители на общината, закупуват се само материали за работа. Непосредствено преди да бъде обявено извънредното положение е завършил ремонтът на Клуба на пенсионера №1 в града.