Пълна забрана за палене в горски, полски и защитени територии в oбщина Крушари

Като пожароопасен сезон e определен периодът от април до края на октомври, съобщават от пресцентъра на Община Крушари.

Пълна забрана за палене в горски, полски и защитени територии в oбщина Крушари

С цел подобряване на превантивната дейност за недопускане, предотвратяване и ограничаване на пожари в горски, полски и защитени територии и намаляване на вредните последствия със заповед на кмета се въвеждат превантивни мерки. Заповедта забранява палене на стърнища, както и на открит огън и извършване на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горите. Не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушене и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и в непосредствена близост до тях от настъпването на пожароопасния сезон. Земеделските стопани, ангажирани през определения сезон с работа на открито, следва да са осигурили необходимите мерки за пожарна безопасност - достатъчно количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър и при тръгване.



В личните стопанства паленето на огън в дворове следва да е само на обезопасени места, в неветровито време и под наблюдение до пълно угасване на огъня. Забранява се устройване на лагери и къмпингиране в паркове и гори, с изключение на разрешените от Държавното горско стопанство. Засилен контрол за недопускане  на палежи в стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви в земеделски земи и защитени територии ще бъде оказван през целия рисков период.

При констатиране на нарушения сигнали ще бъдат подавани директно към  Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна за предприемане на наказателни действия спрямо виновните физически и юридически лица, съгласно чл. 162 от Закона за опазване на околната среда. Санкциите, които могат да бъдат наложени са от 100 до 6000 лв.

За палежи в защитените територии гражданите са длъжни  незабавно да  уведомяват  РИОСВ- Варна на  тел. 052/678 848 от 9.00 до 17.30 ч. или на 0884290634.