Първите си цъфнали цветя ще предложи на Фермерския пазар „Чудната градина“, социалното предприятие продава продукция и на място

Над 40 вида цветя са засадили в социалното предприятие „Чудната градина“ в Добрич към Фондация „Св. Николай Чудотворец“.

Първите си цъфнали цветя ще предложи на Фермерския пазар „Чудната градина“, социалното предприятие продава продукция и на място

Със затопляне на времето най-нетърпеливите започват да разцъфват. Сред тях са циганче, бегония и целозия. 



Те ще бъдат предложени на Фермерския пазар, който от утре възобновява дейността си, наред със собствено производство зелен лук и чесън, както и разсади от професионални сортове домати, краставици и тиквички. 

На традиционния пазар в етнографския комплекс "Стария Добрич" ще продават председателят на Фондация „Николай Чудотворец“ Мария Методиева и основното действащо лице в градината д-р Хасан Ефраимов. Целта е младежите, които полагат труд в социалното предприятие, да не бъдат излагани на риск заради ситуацията, в която се намира страната в момента. 

Зеленият лук на „Чудната градина“ може да бъде закупен и от всички магазини на АБЦ в Добрич. По думите на Мария Методиева изкупуването на лука от веригата е било от голяма полза за социалното предприятие докато магазинът в градината не е работил. Сега той е възобновил своята дейност.

„Те ни спасиха, защото при затворени врати реално нямаше къде да си продадем лука. Друг е въпросът, че губим много, защото продаваме лука на борсови цени. Миналата година от продажба на малко лук, ние си направихме цяла оранжерия. Тази година от две оранжерии с лук едва изплащаме тока“, коментира Мария Методиева. 

Тя сподели още, че от социалното предприятие са направили жест към мъжкия приют в Добрич. На тях са дарили разсад на зеле, с който ще запълнят свободно място в двора на приюта и ще го отглеждат.  Мария Методиева допълни, че разполагат с още количество и могат да подарят на желаещи граждани. 

„Имаме разсад на зеле, който буквално подаряваме. Ако някой иска да си засади в двора, макар и десет зелки, е добре дошъл да му подарим. Миналата година разсадът не ни стигна и сега решихме да се презапасим. Засяхме много повече семена“, каза в заключение тя. 

Заглавна снимка - архивна