Красимир Янков: Мутафчийски да даде на Борисов Плана за справяне с пандемия

"Преди дни ген. Мутафчийски показа, че се ръководи от Националния план на Р. България за готовност за грипна пандемия. В който ясно са разписани мерките, действията и фазите за справяне с подобна криза. Тъй като НОЩ е работна група към МС, ген. Мутафчийски не може да издава никакво разпореждане."

Красимир Янков: Мутафчийски да даде на Борисов Плана за справяне с пандемия

Това каза от трибуната на НС, народният представител от ПГ на "БСП за България" Красимир Янков. Той препоръча на генерала да предостави плана и на министър-председателя Бойко Борисов, за да се ръководи и той от приетите законодателни мерки. 



Янков вметна, че след време ще бъде поставен въпросът, дали се е спазвала нормативната уредба и дали действията на Министерския съвет са били съвместими със Закона за защита при бедствия, Закона за управление и функциониране на системата за защита нанационалната сигурност, Закона за отбраната и въоръжените сили на България и Закона за държавните резерви и военновременните запаси. По думите му, до този момент единствено разпоредбите на здравния министър са въз основа на текстове от Закона за здравето.  

Красимир Янков припомни на депутатите, че приетият от НС Национален план на Р. България за готовност за грипна пандемия се ръководи от Национален пандемичен комитет начело с вицепремиер, а зам.-председател е министърът на здравеопазването. В него влизат и зам.-министри от всички министерства, както и че могат да бъдат привличани и други експерти при нужда. Красимир Янков поясни, че генерал Мутафчийски също може да бъде привлечен в работата на пандемичния комитет. Народният представител от левицата беше категоричен, че именно членовете му, представляващи министерствата, носят отговорност за предложенията и решенията на комитета, защото са взети едва след оценка на въздействие.

"Обръщам ви внимание, че Националният оперативен щаб е само работна група и нищо повече. Отговорността е на Министерския съвет и на този, който внесе поименния състав на НОЩ в Народното събрание, а именно министър-председателят Бойко Борисов. Не съществува никакъв вариант за размиване на отговорността му за неспазено законодателството и нормативната уредба, за конкретните действия на НОЩ, както и за причинените неудобства и щети", отсече Красимир Янков.