Витамин D и здравето: 4 важни въпроса по време на пандемия

Разпространението на коровирус и у нас накара много хора да се презапасят с лекарства, дезинфектанти и витамини. Каква обаче е реално ползата от тях и доколко ще помогнат при подобно заболяване?

Витамин D и здравето: 4 важни въпроса по време на пандемия

Повечето лекари препоръчват при първи неразположения при настинка или грип да приемате витамин С, който може да бъде профилактично средство срещу вирусните инфекции. Приемът на ден може да  достигне до 1000 мг. Трябва да се има предвид обаче, че прекомерната употреба на витамина не е безобидна и не трябва да се предозирате въпреки опасностите. От аптеките изчезна и витамин D, който според специалистите участва в болшинството функции на организма и служи и за поддържане на имунитета. И сега, през пролетта, ако не се приема специално, той се намира в много ниска концентрация. Нормата за прием зависи от възрастта на човека, както и от състоянието на тялото му, казват експерти.



Витамините обаче са вещества, които можете да си набавите и с храната, като си осигурите разнообразно и правилно хранене. Ето няколко начина, по които да си набавите ценния витамин D.

Какви са източниците на витамин D?

Синтез в организма: витамин D се образува в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Храна от животински произход: краве масло, сирене и други млечни продукти, яйчен жълтък, рибна мазнина, хайвер.

Храна от растителен произход: люцерна, коприва, магданоз, гъби.

Как слънцето помага в изработването на витамин D3?

Нашият организъм преобразува слънчевата светлина в хиимическии вещества, които след това се превръщат във витамин D3. Холестеролът в кожата конвертира превитамин D, превръщайки го в полезния витамин D3, който понякога се нарича и провитамин D. За да получите нужното ви количество витамин, трябва да се печете на слънце всеки ден около час при това открита трябва да е поне 60% от кожата.

Как да получите витамин D с храната?

Известни са продукти-лидери по съдържание на витамин D. Това са мазните риби: сардини, треска, сом, скумрия, тон. Но има и важни нюанси, които влияят на съдържанието на витамин D в тези продукти. Оказва се, че при термична обработка витаминът се губи.

Как да запазите витамин D в продуктите?

Рибата и месото трябва да се размразяват бавно. Не съхраанявайте продуктите в размразен вид, а ги гответе веднага. Не замразявайте втори път. Не трябва да накисвате месото и рибата във вода. Гответе на пара. Печете във фолио или в плик, а може и на грил. При варене слагайте продуктите във врящата вода. Не загрявайте ястията по няколко пъти.