Камелия Тодорова: Децата с аутизъм са щастливи, когато са разбрани

В Световния ден за повишаване информираността по въпросите на аутизма, Ви срещаме с една дама, която ще разкаже за трудностите, с които се сблъскват родителите на деца със специални потребности и как преминава денят им в условията на извънредно положение.

Камелия Тодорова: Децата с аутизъм са щастливи, когато са разбрани



Камелия Тодорова е майка на Недислав, който е с аутизъм. Тя чува страшната диагноза, когато синът й е едва 3-годишен. „Още преди Неди да навърши една година му биха ваксина, след това започнаха някои от симптомите. Той не се обръщаше на името си, не идваше, когато го повикам, въртеше се в кръг, започна да яде само един вид храна. Това ме наведе на мисълта, че нещо не е наред”, разказа тя. 

След като разбрала, че детето й е с аутизъм, младата жена се сринала психически, но днес тя е по-щастлива от всякога, защото е успяла да вникне в света му, който е красив, чист и невинен. 

„Много ми помогнаха нашите терапевти от Варна и Добрич, освен със сина ми те работиха и с мен. Отначало аз не можех да приема нещата и се питах защо това се случва точно на моето дете, но след време осъзнах, че това е моето призвание.  Откакто приех нещата с Неди започнахме да се забавляваме много повече. Разбрах, че той живее в един собствен свят и макар че за мен беше непознат, това беше неговия свят, където няма лъжа и измама.  В този свят неговото поведение не ме разстройва, а ме кара да вникна във всяко негово чувство. Разбрах, че светът на децата с аутизъм е много чист и светъл”, заяви тя. 

Камелия Тодорова сподели, че именно синът й я е научил на щастие, той непрекъснато се усмихва защото просто е щастлив. „Повечето деца с аутизъм са тъжни, но стават много щастливи, когато  са разбрани.  Трябваше да вникна в неговата същност, не можех да си позволя да бъда един незнаещ родител, който се примирява със самата обстановка, няма вяра в детето и остава нещата да се носят по течението”, допълни тя.  

С тези думи Камелия Тодорова се обърна към своето дете в социалните мрежи:


Всяка една минута майката използва, за да направи нещо ново, което да е в полза на детето й и да му е от помощ в живота.  

На въпроса ни как се отразява на Неди извънредното положение, в което се намираме в момента заради коронавируса, тя отговори, че той се справя като герой. „Денят ни минава малко по-сложно и с повече натоварване, защото имаме страшно много занятия и планове за деня. Излизаме само когато трябва да разходим кучето и носим маски, но той приема ситуацията добре, справя се отлично, намира си сам занимания и не скучае”, категорична е Тодорова. 

Тя разказа, че дните им преминават нормално, единствената трудност, с която се сблъскват, е липсата на контакти и физическата активност навън. „След като станем сутрин, всеки се заема със задълженията си, Неди оправя леглата, а аз приготвям закуската. След това се заемаме със занятията,които преминават под формата на игра. Първи е логопедичният урок, защото е най-важно да разработим говора. За тази цел той сам си избира какво ще прави, имаме достатъчно материали. Правим няколко физически упражнения и после се отдаваме на игри и почивка”, каза тя. 

Камелия Тодорова и Неди се възползват и от дистанционната работа на социалните институциите в града. Те ползват онлайн услугите на  Дневния център за деца с увреждания „Надежда” и Регионалния ресурсен център. 

„Искам да изкажа огромната си благодарност към директора на ДЦДУ Албена Донева, която първа организира дистанционно обучение на нашите деца. Тя наистина ги обича и когато заведа Неди в центъра съм спокойна, че е в добри ръце”, сподели Камелия Тодорова. 

Неди работи главно с арттерапевта Жулиета Станева, кинезитерапевта Грациела Кирилова и специалния педагог Светлана Георгиева, които ежедневно му изпращат задачи по интернет.  

„На Неди му се отразява много добре, даже няма търпение да отвори новата задача, която му е поставена и да я изпълни”, сподели неговата майка.

В Регионалния ресурсен център, с директор Енеида Ненова, Неди работи дистанционно със сензорния терапевт Ваня Димитрова и арттерапевта Мирела Тодорова, които също изпращат видеоклипове със задачи по интернет. 

Неди посещава и онлайн часовете в СУ „Свети Климент Охридски”.

Камелия Тодорова изказва своята огромна благодарност към всички специалисти и учители, които работят със нейния син. „Когато има желание и упоритост нещата се случват”, каза в заключение тя.