Със слама и агровлакно борят измръзванията на ягодите

"Предстоящите студове, които се очаква да достигнат до -4 градуса, могат да бъдат пагубни за цветовете на ягодите”, заяви Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и биоягодоплодните (БАМ-Я).

Със слама и агровлакно борят измръзванията на ягодите

„Към този момент нямаме изявени проблеми от измръзване при малините, т.нар. лятна малина, не ремонтантните сортове. При ягодите има частично измръзване на цветовете на ранните сортове, които са на открито и не са покрити с найлон или агровлакно, така че засега повредите са в рамките на допустимото – 10-15%, но сме силно притеснени за предстоящите студове в Северна България”, допълни още той.



По препоръка на асоциацията много от стопаните са взели мерки за пръскане с овощарска вар и други за предпазване от сланите и измръзванията, както и покриване на ягодите със слама и агровлакно, обясни специалистът. Той допълни, че тези мерки в 90% от случаите помагат. В момента тази технология се тества в България и повечето от фермерите очакват положителен резултат от предприетите стъпки.

В рамките на БАМ-Я стопаните отглеждат над 8500 дка с ягодови насаждения.

Тази формула на предпазване важи и за малките насаждения в личните стопанства. На малки площи могат да се използва слама в междуредията и покриване на насажденията с нетъкан текстил, за да се запази по-висока температура около ягодовите стръкове.