С 50 000 лева Община Добрич ще подпомогне Многопрофилната болница за активно лечение

Община Добрич ще подпомогне Многопрофилната болница за активно лечение с 50 000 лева. Това реши днес местната власт на редовно заседание.

С 50 000 лева Община Добрич ще подпомогне Многопрофилната болница за активно лечение

Средствата ще бъдат за осигуряване на лични предпазни средства за персонала на лечебното заведение във връзка с извънредната ситуация.



„Най-много лични предпазни средства трябват за колегите в Инфекциозното отделение“, посочи зам.-кметът по „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева. 

Тя припомни за заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с която бяха определени болниците, в които ще се лекуват пациенти с положителна пробра за COVID-19. За нашата област това са Многопрофилните болници в Добрич, Балчик и Каварна. 

„За нашата област 133 легла в МБАЛ – Добрич, МБАЛ – Каварна и МБАЛ – Балчик. Интензивните легла за  областта са 11 и всички са в МБАЛ - Добрич.  Доколкото ни каза д-р Байчев в Отделението по интензивно лечение има седем респиратора. В отделението, разкрито за пациенти с COVID-19, там в момента има три респиратора. Това е към датата, когато заседава Комисията по здравеопазване. В работата на началника на Инфекциозното отделение се казва, че са необходими 400 броя специфични маски, с които може да се работи до осем часа, 1 400 облекла за еднократна употреба, 1 600 ръкавици и 1 600 калцуни“, каза още д-р Баева. 

Общинският съветник д-р Петев, който е председател на Общинския фонд „Здраве” и началник на Отделението по акушерство и гинекология в болницата в Добрич заяви, че дезинфектантите в МБАЛ ще свършат до два-три дни.

„Дезинфектантите в болницата ще свършат след два-три дни. Тези средства ще бъдат ползвани за лични предпазни средства и за новите отделения, които са длъжни да ги има, за да могат да бъдат запазени останалите пациенти. Коронавирусът си е коронавирус, но жените не спират да раждат. Всичко трябва да продължи да съществува, независимо от настоящата обстановка“, сподели той. 

Докладната записка за подпомагане на болницата в Добрич с 50 000 лева беше приета от общинските съветници. Сумата ще бъде от резерва на бюджета на Община Добрич.