Красимир Янков от БСП с конкретни предложения към здравния министър в борбата с пандемията

"Достатъчни ли са 1000 лева за доплащане на медицинските работници, които са "на първа линия" в борбата с грипната пандемия, а останалите дори да са без заплати"?

Красимир Янков от БСП с конкретни предложения към здравния министър в борбата с пандемията

Това попита народният представител от ПГ на "БСП за България" Красимир Янков във Фейсбук. Той добавя, че от датата на обявяване на извънредното положение, със заповед на здравния министър са забранени профилактичните и диспансерни прегледи, имунизации, детски и женски консултации. "Забранени са и всички планови операции. Препоръчва се пациентите да се консултират по телефона с личните си лекари, а не да ги посещават", пише още той в профила си в социалната мрежа. Янков говори и за друг тревожен проблем, а именно, че приходите на болниците и лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ са намалели наполовина. "Около 85-90% от разходите на лечебните заведения, относително постоянни независимо от ангажираността, са за възнаграждения. Това са пари за медицинските работници, които са на разположение и осигуряват здравеопазването не само за лечение на инфекция от COVID-19. В момента те за собствена сметка си осигуряват лични предпазни средства в условията на грипна пандемия", пише с тревога народният представител от левицата. Той е категоричен, че за да функционират лечебните заведения, им е необходим спешно ресурс. "НЗОК има достатъчно средства за да се осигури финансиране. Националният рамков договор, който определя да се плаща за извършена дейност трябва да бъде преразгледан и да се подпише анекс с БЛС. Отчетената дейност за всеки месец при извънредно положение не трябва да е критерий. След кризата, ще са необходими сериозни промени в начина на финансиране на лечебните заведения и нова философия на финансиране, за да няма изчезващи специалности и да се гарантира достъпа на пациентите до медицинска помощ без значение къде живее", предлага още Янков. 



Народният представител описва в няколко стъпки реални решения, за да бъдат запазени болниците и лечебните заведения за специализирана извънболнична помощ и те да продължат да предоставят качествени услуги за периода на извънредното положение, а именно: "Своевременно да се предоставят на болниците и заведенията за извънболнична помощ, в достатъчни количества,  лични предпазни средства и дезинфектанти; Да отпаднат регулативните стандарти  за консултативни прегледи и изследвания; Да отпадне съотношението 1 към 0.5 първични към вторични прегледи; НЗОК да изплати на лечебните заведения за специализираната извънболнична помощ и болниците средномесечната сума от изплатените за първите два месеца на годината." Народният представител Красимир Янков акцентира върху още един сериозен проблем, че много от лекарите с индивидуална практика са прекратили дейността си, а достъпът до здравеопазване се ограничава. "Очаквам адекватни действия и мерки от министъра на здравеопазването", заключва депутатът от левицата.