В ДКЦ II преместиха апаратурата за отстраняване на болкови синдроми, Община Добрич подпомогна за заплащането на необходимото ДДС

В Диагностично-консултативния център ІІ е преместена единствената в България апаратура за отстраняване на болкови синдроми, дарена от добричко семейство.

В ДКЦ II преместиха апаратурата за отстраняване на болкови синдроми, Община Добрич подпомогна за заплащането на необходимото ДДС

Медицинската апаратура SpineMED, внос от Канада, първоначално се намираше в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Смяната на местоположението й е наложено заради извънредното положение и мерките за овладяване на COVID-19. Това коментира Антоанета Малева за Добрич Онлайн, майка на Десислав Димов, който почина на 38-годишна възраст. Той беше с тежка травма на гръбначния стълб, причинена от катастрофа, последвана от 17 години на тежки болки и парализа. През последните две години за него бяха организирани кампании по набиране на средства за поредното му лечение.  По-голямата част от необходимата сума за закупуване на медицинската система беше осигурена от събраните за лечението на младия мъж средства. 


„В настоящия момент считаме, че взетото решение и настъпилите промени, свързани с планираните дейности по въвеждане в експлоатация на SpineMED, могат да се случат най-бързо в Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на ДКЦ 2 в Добрич. И ние, както всички останали, променяме начина си на организация, за да отговорим на предизвикателството, но оставаме верни, че всичко това се случва с най- добрата грижа към пациентите“, написа Малева в страницата „Да продължим доброто и след Деско“, където се провеждаше дарителската кампания за набавяне на останалата сума, необходима за апаратурата. 

Антоанета Малева сподели, че медицински лица в Диагностично-консултативния център ІІ ще преминат през онлайн обучение за работа с апаратурата за отстраняване на болкови синдроми.

Освен това стана ясно, че Община Добрич ще преведе 7 500 лева по дарителската сметка на Антоанета Малева. Сумата ще бъде за подпомагане заплащането на дължимото ДДС за освобождаване на медицинска апаратура SpineMED. Общинският съвет даде своето съгласие, след като в местната администрация е било постъпило писмо от Малева с молба за финансовата помощ. 

Снимката е илюстративна