Кои са обществените места, където задължително трябва да сме с маска?

Със Заповед на здравния министър Кирил Ананиев всички лица са задължени да носят защитна маска, когато се намират в закрити или открити обществени места. Глобата, която грози всеки, нарушил заповедта е 5000 лева, уточниха от Министерството на здравеопазването.

Кои са обществените места, където задължително трябва да сме с маска?

Обществено място е територия, на която хората могат да се появят внезапно по всяко време. Такива места са автобусните спирки, улиците, парковете, детските и спортни площадки, образователни и медицински заведения, търговски обекти, културни институции и административни сгради. 



Освен градски и бизнес съоръжения (паркове, улици, автобусни спирки), всички институции, които предоставят обществени услуги, се считат за обществени места. Съответно болници, клиники, училища, университети, колежи, детски градини, различни услуги също се позовават на това определение. Всъщност във всеки от тези обекти може да се появи неограничен брой граждани.

Личното имущество на гражданите не се счита за обществено място. Следователно обществено място, чието определение не е залегнало в закона, не може да се нарече нечия частна собственост, къща, сграда, гараж и др. Това е лично имущество на човек и влизането без покана от собственика ще бъде незаконно. 

Началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски съобщи, че ще има гратисен период за маските до 00.00 ч. в събота.