Красимир Янков: България има утвърден план за действие при грипна пандемия, а Борисов реши да прави работни групи

Ако нямаме финансов ресурс, а сме затягали 10 години колана, след кризата правителството да подава оставка

Красимир Янков: България има утвърден план за действие при грипна пандемия, а Борисов реши да прави работни групи

"Текстовете срещу спекулата, върху които президентът наложи вето беше предложен от Корнелия Нинова и тесен екип около нея. Те бяха неприложими. На заседание на парламентарната ни група взехме решение, че за в бъдеще законодателните ни предложения ще се разглеждат и одобряват от целия състав на групата, за да не изпадаме в подобни ситуации." Това каза по телевизия Bg on Air народният представител от "ПГ на БСП за България" Красимир Янков. 


Той подчерта, че не трябва да се допуска лавинообразно увеличение на цените, заради недостиг на стоки. "Всички европейски страни съобщиха, че взимат конкретни мерки, за да бъдат подпомогнати най-ощетените от пандемията. Нашето правителство казва, че не знае колко време ще продължи кризата и да се изчака. То трябва да влезе в синхрон, с това което правят в другите страни. Много е притеснително, че няма план. Нужен е план - прогноза, ако кризата продължи месец, два, или половин година. Трябва да бъдат обявени конкретни мерки, за да са спокойни хората", допълни народният предстовител от левицата. Според него, за да излъчи ясни предложения за справяне с кризата, БСП трябва да е наясно, с какво разполага бюджетът на България. "Министърът на финансите и премиерът изнасят различни числа. Но какво е реалното състояние, на какви неусвоени средства по оперативните програми можем да разчитаме, по решение на ЕС", попита Красимир Янков. Той добави, че е притеснителен фактът, че повечето предложени мерки от кабинета включват думата "кредит", защото това ще доведе бизнеса до дългова спирала. "Нужната дума "подкрепа". Държавата да подкрепи гражданите и бизнеса", категоричен беше народният представител. 

"Държавната администрация има достатъчно ресурс, за да направи модел за различни варианти за развитие на кризата с нужните мерки, както направиха в останалите страни. Хората са уплашени и очакват тези мерки", поясни той.

Красимир Янков отново призова Бойко Борисов и Владислав Горанов да кажат с какъв финансов ресурс разполагаме. "Да не се окаже, че това затягане на коланите, с което манифестира Борисов вече 10 години, е довело до бюджет, който няма възможности. Тогава ще трябва с приключването на кризата да приключи и мандата на Борисов. Също много опасно ще бъде и той да абдикира от властта и отговорността", отсече Янков. 

"Свикването на КСНС от президента за кризата вече е закъснял. Решенията трябва да се взимат с консенсус, а не с обикновенно мнозинство, каквото имат управляващите в НС. На КСНС се чуват различни мнения от всички страни и се взима именно консенсусно решение", обясни той. 

Народният представител каза още, че е било изненадащо, че с обявяването на пандемията Борисов не се е съобразил с нормативната уредба. "Има действащ план на Република България за готовност за грипна пандемия, а той реши да работи с работни групи. От там явно идва и проблемът с недостиг на капацитет и липсата на възможност да се направи прогноза, как и за колко време ще се развие кризата и мерките за справяне", констатира Красимир Янков. 

Народният представител от левицата призова за синхрон в работата между всички институции, защото от ветото на президента се е породило напрежение. По думите му, предприетите от правителството мерки до този момент са дисциплинирали хората. "Притеснен съм от изявлението на Владислав Горанов, че сега не е време да говорим за демокрация. Ако Горанов не е преценил какво точно е казал, явно е, че е това което мисли, но ако умишлено го е казано, то това е още по-притеснително. Трябва да сме бдителни за мерките предприети от МС и прилагането им от различните звена. Защото демокрацията трябва да се развива, а не да се пренебрегва, независимо от криза и лишения", отсече Красимир Янков.