Домоуправителите в Тервел ще организират два пъти дневно дезинфекция на входовете

Във връзка с обявеното извънредно положение в страната и препоръките на Националния оперативен щаб, кметът на община Тервел инж. Симеон Симеонов издаде заповед с мерки за ограничаване разпространението на коронавирус.

Домоуправителите в Тервел ще организират два пъти дневно дезинфекция на входовете

Преустановяват се посещенията на всички детски площадки и спортни съоръжения в община Тервел. Забранява провеждането на пазари и тържища на открито. Хората навън трябва да спазват разстояние не по-малко от два метра помежду си. 



Магазините за хранителни стоки, аптеките, банките и другите работещи обекти трябва да организират неколкократна дезинфекция в тях. Не трябва да се допуска струпването на клиенти на закрито.

Мерките от главния държавен санитарен инспектор е необходимо да се спазват от работодателите, които не могат да осигурят работа от разстояние на служителите си. Работните места и дейностите трябва да бъдат променени, за да има дистанция от един метър между отделните служители, както и да се въведат засилени противоепидемични мерки на работното място - филтър преди започване на работа, дезинфекция, проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, недопускане на служители и външни лица с прояви на остри заразни заболявания и други.

Община Тервел ще организира дезинфекция на публични места – тротоарни площи пред хранителни магазини, банки и аптеки. Домоуправителите на многофамилните жилища трябва да организират два пъти дневно , в светлата част на денонощието, дезинфекция на входовете. 

В заповедта се посочва още, че контролът по осъществяването й ще бъде изпълняван лично от кмета на община Тервел.