Борисов: На тел. 112 може да се задават въпроси за мерките за борба с коронавируса

Това обяви премиерът като част от мерките срещу коронавируса

Борисов: На тел. 112 може да се задават въпроси за мерките за борба с коронавируса

Удължаваме с 6 месеца срока за издаване на лични документи. Удължаваме до края на май срока регистрация на газовите уредби, обяви премиерът Бойко Борисов. От Министерски съвет дадоха подробности за заповедта за въвеждане на мерки против коронавируса.


"Правя следните препоръки - кметовете да бъдат много внимателни със затварянето на пазарите. Второто много важно - от 17 часа днес на тел. 112 може да се задават въпроси за заповедта на Министерство на здравеопазването. 4 души ще седят на телефоните, за да може да се отговаря на хората", обясни още Борисов.

"Трето, тук да слушат собствениците на големи вериги, някои от тях са ги затворили, а пред някои от тях се струпват хора. Установят ли представители на РЗИ струпване на хора на касите, магазините да бъдат затваряни. Ако собственикът не създаде необходимия ред, магазинът ще бъде затворен незабавно. При ресторантите - ако работи кухнята, да е за домовете. Веригите за бързо хранене да работят само за доставки на домовете, а не за консумация в ресторантската част. Колкото повече ограничим движението, толкова по-лесно ще ограничим епидемията", каза още премиерът.

"Надяваме се за двете седмици, които сме се поставили, тези мерки да дадат резултат и да почнем да отпускаме по-широко движение. Това е в зависимост от ситуацията. На тел. 112 за всеки един конкретен случай да има отговор - създайте тази организация", добави Борисов. Той отново повтори, че там, където не се спазва основната цел на заповедта - да не се струпват хора, ще се затварят обектите.

"Лекарствата имат регулация - не може да се допусне спекула. Що се отнася до храни, горива или подобни, ако някой тръгне да спекулира, Горанов има готовност да наложи таван. Разчитам на добросъвестност, но да не разчитаме само на това, МВР и Прокуратурата имат готовност", обясни министър-председателят.

Той апелира за спокойствие и подчерта, че всички по света работят за преодоляване на кризата.

"Да си дадем тези две седмици, ние сме готови във всяка ситуация да реагираме с промени. Наблюдаваме какви мерки взимат другите страни. Подготвяме медицинските сестри, лекари и санитари", заяви премиерът.

„Искам категорично да заявя, че търговска дейност продължава да се извършва по досега установения ред, с изключение на тези, които са посочени в заповедта. Това са увеселителните и игралните зали, дискотеки и барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, сладкарници и големи търговски центрове като молове. В тях остават да функционират по нормалния си ред застрахователните и банкови гишета, офиси, а също така и аптеките и хранителните вериги”, обясни на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„При тези, които продължават да работят, и тези, които имат някакви ограничения, както при ресторантите и заведенията за бързо хранене, те могат да извършват своята дейност чрез доставка на адрес, но при строги санитарно-хигиенни условия. Те трябва да създадат и такава организация, че да няма струпване на хора в съответния магазин, за да не се получи предаване”, обясни още Ананиев.

Той обясни, че изискванията важат и за малцинствените групи. Тези места са наблюдавани от органите на реда.

"В някои райони ще има по-интензивен контрол. Премиерът обяви, че предприемаме действия за удължаване на валидността на личните карти и свидетелствата за управление на МПС. Това ще стане с промени в закона. Ако днес ви изтича личната карта, тя ще е валидна още 6 месеца, като няма да е необходимо да се явявате на гишетата. Втората мярка, която още вчера разпоредих - възникна проблем с промяната на регистрационни талони за превозните средства с газови уредби, разпоредил съм до края на май да бъде удължен срокът, за да може тези хора да имат възможност ритмично да си сменят документите", обясни министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Той подчерта, че в този момент е възможно да има хора, които да се възползват от ситуацията и да манипулират населението. Той препоръча хората да не вярват на друг, освен на органите на реда, и при необходимост от информация, да търсят тел. 112.

"Ние не затваряме хотели по курортите. Въвеждаме ред да не се струпват хора. Даваме възможност собственикът да организира кетъринг по стаите и така да обслужва своите гости. Магазинчетата по курортите продължават да функционират, но е ангажимент на собственика да не се предизвика струпване. Обявих вече, че при такова, обектът ще бъде затварян", обясни министър Ананиев.

Според него рискът е преценен и даде пример с други държави, в които не взети превантивни мерки. 

"Искам да ви уведомя, че точно поради тази причина, ние смекчихме изискванията от първата заповед и пуснахме в действия втората, която е с по-меки действия. Считаме, че това е балансът, при който икономиката ще работи, но в същото време ще защитим българските граждани. При всяка една промяна на ситуацията правителството има възможността да реагира. Ние можем да вземем по-строги мерки и обратното. Ако видим, че е отминал пикът, ние може да смекчим мерките. Считам обаче, че тези мерки са задължителни. С финансовия министър постоянно правим разчети", обясни Ананиев.

"По отношение на промените в Наказателния кодекс, от днес за неспаване на карантината се носи наказателна отговорност - до 5 години лишаване от свобода и глоба. Тези мерки са в сила от днес. Има такъв случай, на отклонил се от карантината. Той е намерен в друго населено място в нетрезво състояние. Имаме единични случаи за телефонни измами. За това обръщам внимание. Хората се лъжат за най-големите им страхове. Като пример ще дам - измамата е, че техен роднина е заболял от коронавирус и е необходима голяма сума пари", заяви Младен Маринов.

За българите в чужбина, чиито лични карти изтичат, мерките ще бъдат признати от всички европейски страни и личните карти ще бъдат признати. 

"Зъболекарите осъществяват нормално работния си процес. Има пациенти, които са си записали часове, но не отиват. Това е решение на самите граждани, породени от техни страхове. Но зъболекарите продължават да си работят нормално, както и останалите лечебни заведения", обясни Ананиев.

Източник: nova.bg