Комисията по заетост обсъди пет предложения за Регионални програми за заетост

В изпълнение на стартиралата процедура по представяне на идейни предложения за Регионални програми за заетост и обучение днес се проведе работно заседание на областната комисия по заетостта.

Комисията по заетост обсъди пет предложения за Регионални програми за заетост

Разгледани и одобрени бяха пет предложения, които ще бъдат изпратени в МТСП за включване в Националния план за действие по заетостта през 2012 г. Те ще осигурят заетост до 6 месеца на 248 лица от област Добрич. Заседанието бе ръководено от заместник областния управител д-р Катя Ганова.


Идейни предложения представиха общините Крушари, Шабла, Тервел, Генерал Тошево, както и КНСБ- Добрич. Областната комисия разгледа и прие петте програми, които ще бъдат изпратени за одобрение в МТСП.


Регионалните програми са важен и специфичен инструмент за пазара на труда, за неговото възстановяване и стабилизиране. Те имат за цел справяне с местните проблеми и поради това по-голяма тежест ще се поставя на показателите на социално-икономическата среда: равнище на безработица през първото шестмесечие на 2011 г. в съответната община, в която ще се реализира програмата, и особености на безработицата в региона. При оценката ще се насърчава социалното партньорство, осигуряването на заетост в частния сектор и съфинансиране на част от дейностите.