КПКОНПИ поиска отнемане на имущество за над 11 млн. лв. на руснак, присвоил 86 жилища в Кранево

КПКОНПИ поиска отнемане на имущество за над 11 млн. лв. на руснак, присвоил 86 жилища в Кранево

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е внесла в Софийски градски съд иск за отнемане на имущество за 11 636 905.89 лв. срещу 62-годишния Алексей К., гражданин на Руската Федерация, съобщават от пресцентъра на КПКОНПИ.


През 2015 година той е осъществил привидна сделка и е присвоил 86 броя жилищни имоти, намиращи се във ваканционен комплекс в с. Кранево, община Балчик. Сделката е осъществена от Алексей К., в качеството му на управител и представляващ фирма „О.Т.7“ ЕООД с посредничеството на пълномощник, а купувач е била офшорна компания със седалище Република Белиз, Белиз сити. 

Прехвърлянето са осъществили в момент, в който едноличният собственик на капитала на дружеството /Международна инвестиционна банка - Москва/, прави опити да го освободи като управител, след констатирани вече измами и злоупотреби с повереното му за управление имущество. След блокиране на регистърното производство, само за един ден /16.02.2015 г./ 86 апартамента са били „продадени“ на офшорното дружество, за обща сума от 775 000 евро – средно по 4500 евро на ваканционен апартамент, без парите да постъпят в банката, собственик на дружеството – продавач. 

Алексей К. е привлечен в качеството на обвиняем от прокуратурата.