Всички училища в Добрич имат готовност за дистанционно обучение

При необходимост всички училища в Добрич имат готовност за дистанционно обучение на своите възпитаници, като всяко учебно заведение решава как да го организира. Това съобщи за Добрич Онлайн началникът на РУО Жоро Тошков.

Всички училища в Добрич имат готовност за дистанционно обучение

При евентуално обявяване на карантина в град Добрич, или поставяне на ученици под такава, добричките училища са в готовност да предоставят учебния материал на децата по интернет. Дали ще бъде през социалните мрежи, по имейл, или чрез онлайн видео уроци решава отделния учител. 



Началникът на РУО – Добрич Жоро Тошков даде за пример ПЗГ "Кл. Арк. Тимирязев" в гр. Каварна.  Припомняме, че 20 ученици и техните четирима преподаватели се завърнаха в България от Италия на 1 март, след като беше обявена епидемия от коронавирус. Те са поставени под 14-дневна карантина. По думите на Жоро Тошков  преподавателите изпращат уроците през Фейсбук, задават въпроси на учениците, а те от своя страна отговарят при удобно за тях време. 

„Няма някакъв определен стандарт. Това е един от начините, всяко училище различно решава как да процедира в подобна ситуация”, категоричен беше Жоро Тошков.

В ЧСУ „Леонардо да Винчи” имат готовност да изпращат видео уроци на своите възпитаници, по имейла, или учителите да предават материала в реално време, през интернет се дават и получават и домашните работи.  Това сподели директорът на учебното заведение Нели Николаева. Тя допълни, че и в момента процедират така с учениците, които са на спортни лагери или състезания в чужбина, или са на самостоятелна форма на обучение. Някои от възпитаниците на частното училище се намират на другия край на света. 

Според Жоро Тошков единственият вариант учениците да не пропускат учебния материал, при възникване на извънредни ситуации, е дистанционното обучение през интернет.