Отбелязваме Деня на жената! Честит празник, мили дами!

8 март е Международният празник на жената - ден за признание на икономическите, политическите и обществените постижения на нежния пол.

Отбелязваме Деня на жената! Честит празник, мили дами!

Започнал само като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни.



За първи път Денят на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати.

В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник Осми март започва да се чества след 9 септември 1944 г.

Осми март се празнува в Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Камерун, Казахстан, Китай, Киргизстан, Куба, Македония, Молдова, Монголия, Полша, Русия, Сърбия, Грузия,Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Черна гора, Виетнам. По традиция мъжете подаряват цветя на жените около тях — майки, съпруги, приятелки, колежки.