В с. Котленци се намира единственият регистриран товарен трабант в България

Единственият регистриран товарен бордови автомобил „Трабант” в България се намира в с. Котленци. Той е собственост на Гичо Гичев.

В с. Котленци се намира единственият регистриран товарен трабант в България



Преди няколко години Гичо Гичев решил да заздрави връзката си с природата и си направил малко ранчо в с. Котленци. Работата около райграса в градината, лозето и овошките не спирала и той не можел да я върши на ръка, или да моли за помощ съседите. Пътувайки всеки ден към работа, в едно съседно село видял изоставено на пътя трабантче. Тъй като се познавал със собственика го попитал колко пари му иска, той отговорил, че ще му го даде за 250 лева. Гичев бил решен, че на всяка цена трябва да го направи товарно – да му сложи малко ремарке за изхвърляне на всички неща, които отпадат от  земеделието на село.  И така, с помощта на един майстор се постарали да превърнат обикновения „Трабант” в малък пикап – отрязали го, оформили каросерията и го подсилили, за да може да издържа и на тежки товари.  

„Трабантът” преминал през комисия към КАТ – Шумен и бил официално регистриран като товарен бордови автомобил. Гичев е горд от това, че е единственият в България.  Във времето той се запознал с други хора, запалени по трабантите. Един от тях бил Кольо Тончев, който притежава най-стария „Трабант” в страната. Той го поканил на едно събиране на „трабантаджии” в Белослав, Гичо се запалил и станал член на Националния клуб „Трабант” – България.  Когато колата навършила 30 години, вече преминала към ретро автомобилите. Гичо Гичев не пропуска да покаже своя товарен „Трабант” на всяко събиране – в Тетевен, Трявна, Разград…

Освен в срещите на запалените по ретро автомобили, трабантът се включва и в социалния живот на селото.  По традиция на Рождество Христово младежи и деца от с. Котленци обикалят по къщите, за да коледуват. Тази година в групата на коледарите се включил и внукът на Гичо Гичев – Никола. Времето било лошо, но децата искали да обиколят всяка къща. На края на селото се намира и кравефермата на Рогови, малчуганите много искали да посетят и нея, затова дядо Гичо ги качил в трабантчето и ги завел, разбира се карал с много ниска скорост. За децата това било едно незабравимо приключение. 

През лятото  трабантът се превръща и в удобна каравана, разпъва се платнище, а в каросерията се слагат спалните чували.  Така дядо Гичо и неговият внук Никола всяка година посрещат първото юлско слънце на Камен бряг от трабантчето. 

Гичо Гичев е дал и име на интересния товарен автомобил. Той го нарича Buffalo, което означава бивол. Дори му е сложил рога, които пригодил от стара закачалка за дрехи. С усмивка споделя, че както биволите са работни животни, така е и неговият автомобил.

И до днес трабантът служи вярно на Гичо Гичев и е негов другар в работата и забавленията.

Снимки: Личен архив