Прокуратурата повдигна обвинение на мъж и жена за държане на наркотици с цел разпространение

Окръжната прокуратура в Добрич предаде на съд мъж и жена за държане и за разпространение на наркотици

Прокуратурата повдигна обвинение на мъж и жена за държане на наркотици с цел разпространение

39-годишният Валери А. и 30-годишната Антония Т. са предадени на съд за държане с цел разпространение и за разпространение на високорискови наркотични вещества на стойност 1720 лева без надлежно разрешително. Престъплението по член 354а, ал. 1, предложение 4 и 5 от Наказателния кодекс е извършено от двамата подсъдими като продължавано деяние и в съучастие.


39-годишният Валери употребявал марихуана, понякога и кокаин. След като се завърнал от чужбина, Амет, както е известен в ромската махала в Балчик, решил да продава наркотици и така да се издържа. До задържането му на 18 юли 2019 г. той продавал на марихуана, амфетамини и метамфетамини на седем-осем наркозависими лица, които били негови клиенти.

Съучастничката му Антония често посещавала Германия, където проституирала, за да си набавя средства за живот. Употребявала и наркотици. В началото на юли 2019 г. двамата се срещнали. Антония поискала да продава наркотици, тъй като била безработна и без доходи. Тя разпространявала наркотиците в долната част на ромската махала в Балчик, а Амет – в горната.

На 18 юли 2019 г. двамата пристигнали в ромската махала „Максуда“ във Варна и от неизвестно лице купили наркотици на стойност 2500 лева. Амет дал 2000, а Антония – 500 лева. На връщане към Балчик колата на Амет била спряна за полицейска проверка. Така били открити наркотиците, сред които и кокаин.

След това започнал оглед и претърсване на жилищата, в които двамата живеели. Намерена била електронна везна, самозалепващи се пликчета, трева, като общото количество марихуана било близо 30 грама, близо 60 грама метамфетамин, всичко на стойност 1720 лева, както и пари в брой.

Освен за държане с цел разпространение и за разпространение на наркотици, Валери ще отговаря пред съда и за извършване на сделки и финансови операции със средства, придобити чрез престъпна дейност. С изкараните пари от разпространението на дрогата той си купил два леки и товарен хладилен автомобил.

Подсъдимият Валери А. е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, която му е била определена веднага след установяването му като дилър на дрога на 18 юли 2019 г. В момента той е приведен във варненския затвор. Съучастничката му Антония Т. е на свобода с парична гаранция от 500 лева. И двамата са с наложена мярка за процесуална принуда „Забрана за напускане на България“.

Предстои делото срещу тях да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд.