Майки на деца със специални потребности излизат на протест в Добрич в подкрепа на Закона за личната помощ

Родители на деца с увреждания ще протестират на 4 март, от 13 часа пред Областната управа в Добрич. Едно от основните им искания е да се запази Закона за личната помощ. Те ще подкрепят и националната гражданска инициатива „Системата ни убива”.

Майки на деца със специални потребности излизат на протест в Добрич в подкрепа на Закона за личната помощ

Това съобщи за Добрич Онлайн Камелия Тодорова, която е организатор на протеста. Тя сподели, че заедно с другите майки ще се борят за децата със специални потребности и хората с увреждания.


Според недоволните граждани социалният министър Деница Сачева иска отмяната на закона, който беше приет след техни протести. 

„Министър Сачева иска да махне Закона за личната помощ, което ние няма как да го допуснем, защото много се борихме да се случи от 2015 година до сега. Бяхме на палаткови лагери през 2018 година, правихме много протести, митинги и шествия. И вече започнаха да се случват някои неща от него”, категорична е Камелия Тодорова, която е майка на дете а аутизъм. 

По думите й близките на деца и хора с увреждания са се борили да се признае безплатния труд, който полагат без да бъдат подкрепени по никакъв начин и без да могат да са пълноценни в обществото. „Ние стоим вкъщи и полагаме грижи за децата ни по 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, и ставаме затворници на нашите домове”, сподели Камелия Тодорова. 

Тя допълни, че действията им ще бъдат насочени изцяло да се запази Закона за личната помощ. По думите й социалният министър иска той да мине към Закона за социалните услуги. Опасенията й са, че ако това се случи, чужд човек ще влезе в дома й и ще се грижи за детето й.  „Аз, както съм се грижила 15 години за моето дете, ще бъда принудена да работя и за семейството ще се грижи непознат, който няма да знае особеностите на детето и няма да е достатъчно обучен”, сподели притеснената майка. 

„Искаме хората с увреждания и децата със специални потребности да са забелязани, да са включвани програми, да работят, да се чувстват достойни, защото те са като всички останали”, каза в заключение Камелия Тодорова.