Тази година мартениците от вълна са по-предпочитани от добричлии

С настъпването на март месец се свързват много обичаи и празници, посветени на очаквания пролетен сезон. Най-известната традиция е свързана с Баба Марта - закичването с красиви украшения, изработени от червен и бял конец.

Тази година мартениците от вълна са по-предпочитани от добричлии

От сръчни майстори са направени повечето от мартениците, които се продават на различни открити места в Добрич. За продажбата на своята стока те започват да се подготвят месеци по-рано като изработват украшения с червен и бял конец, с които хората да се закичат на първи март. Милка Нанкова е един от сръчните майстори на базара, разположен на площад „Свобода“ в града. За осма година тя продава ръчно изработени мартеници, а целта й е да бъдат запазени българските традиции.



"Вярвам, че всяка една мартеница, която е направена с любов, носи щастие", казва Милка Нанкова. 

За нея червеният цвят е щастие, а белият символизира светлото, което носи в себе си човек. Наблюденията на Милка Нанкова са, че предходните години на мода е бил, по думите й, големият кич. Според търговеца тази година не се наблюдава подобна тенденция. При двуцветните украшения най-предпочитани тази година са мартениците, изработени от вълна. 

„Повечето хора предпочитат изчистените мартеници за ръка и тези, които красят дома“, споделя Нанкова. Тя вярва, че един такъв подарък носи щастие, здраве , благополучие и късмет в дома. 

Традиционният базар за мартеници, разположен на площад „Свобода“, ще бъде открит до трети март. Цените на украшенията в обичайните два цвята са различни в зависимост от  вложеното време и материали за направата им. 

Автор: Баласка Пенева