Елена Христова: По-голямата част от моето поколение е пасивно, искам да променя това

Елена Христова: По-голямата част от моето поколение е пасивно, искам да променя това

Елена Христова е един от активните хора на младото поколение. Осмокласничката в Частната профилирана гимназия по туризъм и предприемачество “Райко Цончев” участва в различни доброволчески инициативи, културни прояви, посещава театрална школа, част е и от Общинския детски съвет. През 2016 година е определена за най-четящото дете на България. Тогава любимата й книга е Матилда. Четири години по-късно е цяла поредица -  Стъкленият трон на Сара Дж. Маас.


Елена Христова е един от призьорите в тазгодишното издание на конкурса "За да я има България". Тя спечели първо място в IV възрастова група. Интересното при участието й е, че е рецитирала текст, написан специално за нея от Филка Крумова. Идеята се поражда от това, че Елена е участвала в конкурса и предна година със стихотворение, избрано още от няколко учaстници. За да бъде уверена, че тази година то ще бъде единственото по рода си, рецитира авторски текст. Стихотворението е едноименно с това на конкурса "За да я има България". 

Кметът на Добрич награди призьорите в конкурса "За да я има България" (+СНИМКИ)

“Много харесах стихотворението от първия път, когато го прочетох. Влюбих се! Доста от нещата, които се споменават в него, са едни от любимите ми истории за България, които съм слушала. Мисля, че спечелих заради изказването и самия текст на стихотворението”, каза Елена Христова. 

Младото момиче е получило помощ при подготовката си за конкурса от директора на ЧПГТП  „Райко Цончев“ Маргарита Христова, преподавател по Български език и литература.

“Виждах се с нея всеки ден, за да поправям грешките при изпълнението на стихотворението и да го подобрявам все повече”, сподели осмокласничката. 

Елена Христова призна, че не е очаквала да получи сценична треска, защото от осем години посещава театрална школа. Основното й притеснение е било от журито в състав от актьорите Красимир Демиров, Мила Боянова и Румен Куртев. За наизустяването на текста сподели, че не е срещнала трудности. 

“В театъра, в който играя, се случва да учим доста по-дълги текстове. За мен не е проблем една страница стихотворение да бъде научено. Беше ми странно, че съм сама на сцената и трябва да запълня цялото това пространство. Бях се концентрирала доста върху самото стихотворение”, каза тя. 

В заключение Елена Христова коментира пасивното поведение на по-голямата част от младото поколение, както и желанието й това да се промени:

„По-голямата част от моето поколение е доста пасивно. Искам да променя това, искам децата да започнат да се включват и да участват в различни дейности, за които преди да опитат мислят, че са скучни. Аз от всякакви различни занимания печеля удоволствие, забава. Материалната награда е най-малката. Искам децата да имат контакт с по-възрастните поколения. Могат да научат доста полезни неща от тях”