Таня Дянкова за посланието на българските народни танци в Япония

Неизчерпаема сила и магично въздействие – трудно можеш да опишеш само с няколко думи българските народни танци. Съхранили душевността на българите през вековете, те са жизненост и положителни емоции.

Таня Дянкова за посланието на българските народни танци в Япония

Напоследък все повече млади хора, запленени именно от магията на народните танци, преоткриват тяхното богатство. Сред тях е и Таня Дянкова, за която фолклорът е магията да пълниш пространството с красота и любов.



Таня Дянкова завършва средното си образование в СУ "Св. Климент Охридски”, а после продължава в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Сега е артист-танцьор в ПФА "Добруджа" и вече 12 години обучава танцьори - любители на българския фолклор. 

"Народните танци, за мен са всичко, това е първата любов, която открих и аз раздавам всичко от себе си за всички, които идват в залата да учат нови стъпки" , сподели Таня Дянкова .

През 2016 година е първото й пътуване до Япония , където Таня е третата жена хореограф и има прекрасната възможност да преподава български народни танци на японци. Тя приема тази изненадваща покана като един подарък за многото труд, който е положила в залата през всичките тези години. През 2019 година е второто и пътуване до Япония.

Първото й впечатление от там е, че домакините са много гостоприемни, усмихнати и българи по душа.  Всяка година те канят танцьори от различни етнографски области в България, за да преподават народни танци и да продължат традицията, която продължава вече години наред . 

Таня е впечатлена от точността, дисциплинираността, всеотдайността, волята, която имат японците, който разучават изключително бързо всички танци и разработки, който им се преподават . 

"Гордея се с това, че успяхме да изкараме толкова много емоция, усмивки и радостни възгласи от тях, които самите те самите не са предполагали, че носят в себе си”, разказа тя.  По думите й нашите танци с неравноделните си ритми, емоция и усещане представляват голям интерес за японците. 

"Само човек , който не е влизал в залата да опита да танцува български народни танци, той не може да осъзнае богатството на фолклора и емоцията, която ние носим и раздаваме" , каза в заключение Таня Дянкова.

Автор: Баласка Пенева