Признаха за виновен подсъдим за притежание на наркотици и незаконно оръжие

С осъдителна присъда е приключило на първа инстанция дело срещу подсъдим за притежание на наркотици и незаконно огнестрелно оръжие, съобщават от пресцентъра на Окръжния съд в Добрич.

Признаха за виновен подсъдим за притежание на наркотици и незаконно оръжие

Окръжният съд в Добрич е признал 30-годишния мъж за виновен по повдигнатите му обвинения, като му наложи общо наказание лишаване от свобода за срок от 1 година и 6 месеца, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 4 години, както и глоба в размер на 5000 лева.


Съдебният състав е приел за установено, че на 31 август 2018 г., без надлежно разрешително, подсъдимият е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – марихуана и метамфетамин, на обща стойност 1078 лева.

Мъжът е признат за виновен и в това, че от 15 до 31 август същата година, е държал пистолет тип „сигнално - газов“, с калибър 9 мм, който бил видоизменен като огнестрелно оръжие и 3 патрона с калибър 9 мм, преработени в боеприпаси за огнестрелно оръжие, без да има за това надлежно разрешително. Наркотиците, оръжието и боеприпасите били открити в ползван от подсъдимия гараж в Добрич.

Делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, при което съдът е длъжен да намали първоначално наложеното на подсъдимия наказание с една трета. Процедурата е била приложена, след като мъжът е признал вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт, а съдебният състав е установил, че неговото самопризнание се подкрепя от събраните в досъдебното производство доказателства. 

Постановената от Окръжния съд присъда не е окончателна и подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.