5 полезни храни, които ще повдигнат настроението ви

5 полезни храни, които ще повдигнат настроението ви

Риба


Омега-3 мастните киселини са група от основни мазнини, които трябва да получавате чрез диетата си, защото тялото ви не може да ги произвежда самостоятелно. Мазните риби като сьомга и риба тон са богати на два вида омега-3, които са свързани с по-ниски нива на депресия. Омега-3 допринасят за плавността на клетъчната мембрана на мозъка ви и изглежда играят ключова роля в развитието му. Като се има предвид, че 100-грамова порция сьомга осигурява 2,260 mg EPA и DHA, яденето на риба няколко пъти седмично е чудесен начин да вкарате тези мазнини в диетата си.

Банани

Бананите може да помогнат да се подобри настроението ви. Те са с високо съдържание на витамин В6, който помага да се синтезират невротрансмитерите с добро чувство като допамин и серотонин. Освен това, един голям банан (136 грама) осигурява 16 грама захар и 3,5 грама фибри. Когато се сдвоява с фибри, захарта се отделя бавно в кръвта ви, което позволява стабилни нива на кръвна захар и по-добър контрол на настроението. Нивата на кръвната захар, които са твърде ниски, могат да доведат до раздразнителност и промени в настроението.И накрая, този повсеместен тропически плод, особено когато все още е леко зелен, е отличен източник на пребиотици, вид фибри, които помагат да се хранят здравите бактерии в червата ви.

Ядки и семена

Ядките и семената са с високо съдържание на протеини на растителна основа, здравословни мазнини и фибри. Освен това те предоставят триптофан, аминокиселина, отговорна за производството на серотонин- хормонът на щастието. Бадемите, кашуто, фъстъците и орехите, както и тиквените, сусамовите и слънчогледовите семена са отлични източници.

И накрая, някои ядки и семена, като бразилските орехи, бадемите и боровите ядки(напр.кедрови), са добри източници на цинк и селен. Недостигът на тези минерали, които са важни за работата на мозъка, е свързан с по-високите проценти на депресия.

Плодове и зеленчуци

Любопитното е, че яденето на повече плодове и зеленчуци е свързано с по-ниските нива на депресия. Въпреки че механизмът не е ясен, диета, богата на антиоксиданти, може да помогне за овладяване на възпалението, свързано с депресия и други разстройства на настроението. Ягодите комбинират широк спектър от антиоксиданти и фенолни съединения, които играят ключова роля в борбата с оксидативния стрес – дисбаланс на вредните съединения в тялото ви. Ако не можете да ги намерите пресни, опитайте да си купите замразени плодове – които са замразени с максимална зрялост, за да запазите максималното количество антиоксиданти

Боб и леща

Освен че са с високо съдържание на фибри и протеини на растителна основа, бобът и лещата са пълни с хранителни вещества, които ни карат да се чувстваме добре. Те са отличен източник на витамини от група В, които спомагат за подобряване на настроението чрез повишаване нивата на невротрансмитери като серотонин, допамин, норепинефрин и гама аминомаслена киселина (GABA), всички от които са важни за регулиране на настроението.

Освен това витамините от група B играят ключова роля в нервната сигнализация, което позволява правилната комуникация между нервните клетки. Ниските нива на тези витамини, особено B12 и фолат, са свързани с нарушения в настроението. И накрая, те са добър източник на цинк, магнезий, селен и нехемно желязо, които също могат да повишат настроението ви.