В Шабла наградиха най-добрите винари по повод Трифон Зарезан

Традиционно по повод Трифон Зарезан от община Шабла и Народното читалище „Зора 1894“ организираха конкурс за най-добро домашно вино, реколта 2019.

В Шабла наградиха най-добрите винари по повод Трифон Зарезан

За конкурса са получили 38 проби, от които 21 с червено вино и 17 с бяло, като е имало участници от село Стражица, Каварна и Мангалия, съобщават от пресцентъра на община Шабла. Наградите е връчил кметът на крайморската община Мариян Жечев


В категорията за бяло вино с първо място са наградили Пламен Григоров от Каварна, с второ Марин Маринов и с трето Йордан Михайлов.

При червените вина първи се е класирал Живко Янев, който са коронясали за Цар на виното в Шабла. Второто място е отишло при Йорданка Георгиева от село Горун, трети се е класирал Иван Минчев.

В конкурса е имало и категория „Мезе“, в който са се включиха 6 участници. Тази година организаторите са отличили всички, приготвили домашни мезета - Галина Димитрова от кравеферма „Овчарови“ в Шабла, Атанаска Букорова от село Езерец, Росица Кръстева от село Горун, Ивелин Ненов и Елка Христова от Шабла. Журито е наградило и гостите от Румъния.

По традиция и в Шабла символично са зарязали лоза. Лозовият масив е бил осветен и благословен и от отец Павел Максимов.


Специални гости на празника са били представители на Съюза на резервистите от румънския град Мангалия с председател Константин Жива, както и членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от община Шабла.