76% от добруджанци декларират доходите си пред НАП по електронен път

668 добруджанци декларираха доходите си за миналата година пред Националната агенция за приходите в града от началото на данъчната кампания.

76% от добруджанци декларират доходите си пред НАП по електронен път

 506 от тях са предпочели да контактуват с Агенцията по електронен път, като са подали формулярите си с електронен подпис или персонален идентификационен код, което представлява  76% от общо подадените годишни декларации. Подалите годишните си декларации по електронен път до 31 март ползват отстъпка до 500 лева от данъка за довнасяне, ако нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да са внесли целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31март.



От НАП Добрич напомнят, че чуждестранните физически лица, които през предходната година са получили доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа от източник в България, също трябва да ги декларират. През 2019 година в местния офис на приходната агенция са се регистрирали 892 чуждестранни физически лица. Сред регистриралите се чужденци най-много са гражданите на Украйна-507, от Молдова и Русия-72-ма. Поданиците на английската кралица, регистрирали се през миналата година, са 12. В списъка на регистрираните в НАП Добрич чужденци фигурират и 12 германци, 3-ма французи, а така също граждани  от Филипини и Индия. 

От офиса на НАП в Добрич напомнят още, че освен по електронен път и на място в офиса на Агенцията, данъчните си декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ гражданите могат да подадат в НАП като препоръчана пратка с обратна разписка във всяка пощенска станция. Декларациите могат да бъдат директно входирани и в 12 пощенски станции на територията на областта, където безплатно могат да се получат и необходимите формуляри. Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април 2020 година. 

Повече информация за декларирането и плащането на данъци, гражданите могат да  намерят на сайта на НАП www.nap.bg. Консултации може да се правят и националния телефон на приходната агенция 0700 18 700.