Геноцидът в мангановата мина "Оброчище" продължава, работниците са без заплати над година и половина

Проблемите в мангановата мина „Оброчище“ продължават и до днес въпреки поредицата от протести на работниците и всички ангажименти, заявени и поети от институциите.

Геноцидът в мангановата мина "Оброчище" продължава, работниците са без заплати над година и половина

Днес председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова, заедно със своя екип, се срещна с миньорите от „Евроманган”. 


Манолова заяви, че състоянието на мангановата мина, неизпълнените ангажименти за изплащане на заплати на миньорите и спазването на изискванията за безопасност на труда са нейна кауза още от времето, когато е била омбудсман. 

„Преди 3 години за първи път дойдох в Оброчище, слязох под земята и видях как работят миньорите там. Стана ясно, че концесионерът системно нарушава концесионния договор, включително не беше плащал в продължение на години такса, също така не бяха спазени изискванията за медицинско и друго обслужване на хората, които  работят в мината”, сподели тя. 

Мая Манолова допълни, че няколко години по-късно, след всички положения усилия и всички ангажименти, заявени от различни институции, ситуацията не се е променила. Няколко десетки работници не са получавали заплати вече от повече от година и половина, не се внасят осигуровки, а концесионерът продължава да стопанисва мината, макар че тя в момента реално тя не функционира. 

„Нямам обяснение за това до кога този чадър, който институциите са разпънали върху фирмата „Евроманган” ще продължава да бъде разпънат и до кога това ще бъде за сметка на работниците”, каза Манолова.

По думите й преди една година Инспекцията по труда е завела иск за обявяване в несъстоятелност, делото е заведено през януари 2019 година, но  8 заседания и една година по-късно работата по това дело не се е придвижила и с милиметър. Все още не е готова експертизата, която да установи какво е финансовото състояние на фирмата, нито дали е в неплатежоспособност.  До произнасянето по иска миньорите не могат да получат 6 заплати от Фонда за гарантиране на вземанията. 

„Тук въпросът е какво прави Главната инспекция по труда и смята ли, че е достатъчно да заведе дело за несъстоятелност срещу нагъл работодател и след това да не положи никакви усилия това дело да следва в разумни срокове своя естествен ход”, каза Мая Манолова. Тя беше категорична, че в момента служителите на Инспекцията по труда са длъжници на миньорите, защото не е нормално една година да няма никакво придвижване по това дело. 

Мая Манолова призова Инспекцията да си влезе във функциите по делото за несъстоятелност срещу „Евроманган” и да настоява експертизата да бъде извършена в най-кратни срокове и произнасянето по иска за започване на производство да се състои в най-кратки срокове. Според нея това е начинът хората от мината да си получат по 6 заплати и други дължими обезщетения от Фонда за гарантиране на вземанията. 

Манолова отправи запитване към министъра на енергетиката Теменужка Петкова дали смята за нормално концесионерът „Евроманган“ да разполага с лиценз и с концесия за добив на манган при положение, че мина „Оброчище“ е доведена до фалит. 

Павел Колев е бивш служител на „Евроманган”, той сподели, че е съкратен по телефона, без да е имало каквато и да е причина за това.  „Основният проблем е, че всички имат да взимат 5, 6, 9 заплати за повече от година”, заяви той. По думите му в момента в мината работят 10 човека, които точат вода. Те имат да взимат заплати за година и няколко месеца, а от юли не са им начислявани осигуровки. „Не виждам изход от ситуацията, мнозинството от колегите очакват в най-скоро време да има обявена процедура по несъстоятелност, за да могат да си получат заплатите или поне една част от тях”, допълни Павел Колев. 

Силвия Димитрова и съпругът й са с над 10 години стаж в мината, имат да взимат общо около 6500 лева. Те имат 3 деца и всеки ден се борят с финансовите затруднения.