Предадоха на съд двама за грабеж на телефон за 42 лева, придружен с убийството на възрастен мъж

25-годишният Джанел А. и съучастникът му – 45-годишният Енчо А., известен като Сали, са предадени на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Добрич за грабеж, придружен с убийството на 79-годишен мъж от добричкото село Сенокос.

Предадоха на съд двама за грабеж на телефон за 42 лева, придружен с убийството на възрастен мъж

Престъплението по член 199, ал. 2, т. 2, във връзка с член 198, ал. 1 от НК, извършено в съучастие, се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, съобщават от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна. 


На 27 декември 2018 г. след обилна почерпка подсъдимите решили да отидат да крадат желязо. По предложение на 25-годишния Джанел се насочили към дома на 79-годишния Георги М., пенсиониран служител на МВР, който имал в двора си струпани метални тръби и стълба. Възрастният човек притежавал и ловна пушка, която Сали и Джанел решили да откраднат. 

Когато влезли през съседно празно място в двора на Георги М.,видели, че в една от стаите свети лампа и работи телевизорът. Присъствието на Джанел и Сали било усетено от възрастния мъж. Той попитал кой е, отключил и излязъл навън. 

25-годишният Джанел го блъснал в гърдите, Георги М. паднал по гръб и започнал да вика за помощ. Джанел запушил  устата му, а Енчо А. започнал да удря с пета в челото пострадалия, ритал го в главата, псувал го, а 25-годишният подсъдим нанасял юмруци и запушвал устата му. 

Сали влязъл в къщата, намерил мобилния телефон на 79-годишния Георги, взел го, като скрил това от съучастника си. После двамата си разменили ролите. Джанел влязъл да тършува за ловната пушка, а Енчо ритал на убиване стареца. Пострадалият дишал тежко, задушавал се и спрял да вика. След като не намерели ловната пушка, подсъдимите внесли тялото на Георги М. в дома му и го оставили да лежи в коридора. 

На 28 декември 2018 г. тялото му било намерено там от племенницата му. Тя се обадила на кмета на село Сенокос, а заради петна от кръв в двора бил повикан и полицейски екип. Междувременно заместващата личния лекар на убития издала съобщение за смърт и Георги М. бил погребан. 

Няколко дни по-късно синът на 79-годишния Георги М. установил, че от къщата липсва мобилният телефон на баща му и подал сигнал. Енчо /Сали/ продал отнетия телефон на Джанел за 20 лева и 4 л бира, като обяснил, че е подарък от сестра му. 

За установяване причините за смъртта на 79-годишния Георги М., който бил в добро здраве и състояние за възрастта си, била разпоредена и извършена ексхумация на 12 февруари 2019 г. Заключението на назначената съдебномедицинска експертиза сочи като причина за смъртта на жертвата  тежка съчетана черепно-мозъчна и гръдна травма.

И Енчо /Сали/, и Джанел са осъждани. И двамата извършители на тежкото криминално деяние са с лоши характеристични данни и не работят. Енчо е без образование, а Джанел – с основно. След приключване на досъдебно производство двамата са приведени във варненския затвор.

Предстои делото срещу тях да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд.