Нови слънчогледи и сортове фасул за пролетната кампания на Добруджанския земеделски институт

За пролетната кампания през 2020 година на Добруджанския земеделски институт акцентът е поставен към нови слънчогледи и сортове фасул. Това съобщи селекционерът на зимни зърнено-житни култури в института Христо Стоянов.

Нови слънчогледи и сортове фасул за пролетната кампания на Добруджанския земеделски институт

Той коментира, че една от иновациите е единственият български хибрид Енигма Клиърфийлд слънчоглед. По думите на Христо Стоянов той е изключително добра конкуренция на съвремените хибриди слънчоглед, които се предлагат в момента на пазара. 



“Идеята е по-ниска себестойност на семената, българските фермери да се доближат до иновацията на западната селекция на по-ниска цена”, уточни селекционерът. 

Фасул Скития е друг акцент през пролетната кампания на Добруджанския земеделски институт.

“Това е сорт фасул, предназначен за директно механизирано прибиране. Комбайната влиза, когато фасулът е узрял и не се правят разходки като при по-старите сортове”, обясни Стоянов. 

Той коментира и засушаването, което определи като сериозен проблем през последните няколко години. Съветът му към земеделските стопани е:

“Земеделският стопанин трябва да следи всяка една възможност, която му се подаде отгоре, да съобрази всички мероприятия, които прави. В никакъв случай не трябва да се избързва с пролетните обработки, които допълнително могат да внесат проблеми”, каза в заключение Стоянов.