Предпазете градината от вредители още сега

Започне ли зимата да си отива, вредителите започват да напомнят за себе си и да нанасят вреди.

Предпазете градината от вредители още сега

В края на февруари и началото на март е времето, в което трябва да сте активни. Тази година поради топлото време можете да работите още сега и да вземете нужните мерки.  Първата ви задача е да изрежете сухите и болни клонки, остържете старата напукана кора от ствола, всичко това изгорете. Така ще намалите пораженията, които нанасят короядите и щитоносните въшки. Мероприятието ще ограничи заболяването на черешата от цилиндроспорозата, ще опази сливата от ръжда и червени листни петна.


Изгорете зимните гнезда на бялата американска пеперуда, златозадката, яйцата на пръстенотворката и гъботворката.

Съберете и унищожете окапалите листа и мумифицираните плодове, това ще ликвидира първичните огнища на струпясването при ябълката и крушата. Напръскайте ябълките и крушите с 3% разтвор на акарзин (3 л препарат на 100 л вода или 300 мл на 10 л вода). Така ще бъдат унищожени зимните яйца на червения овощен акар.

При температура над 5 градуса третирайте прасковата срещу къдравост и сливата срещу кривули. Съчмянката и кафявото гниене на костилковите също няма да са толкова опасни след това пръскане. Можете да използвате 1% бордолезов разтвор. Овощните дръвчета трябва да бъдат облени обилно.

Премахнете издънките и замажете отрезите с овощарска замазка или блажна боя.