Камелия Тодорова: Институциите в Добрич работят и помагат на хората

„Въпреки негативното мнение на хората и всеобщото разбиране, че тук нищо не се случва както трябва, институциите в Добрич работят и помагат на хората”, сподели пред Добрич Онлайн наша читателка.

Камелия Тодорова: Институциите в Добрич работят и помагат на хората

Камелия Тодорова се свърза с нас, за да сподели един разказ за работата на институциите в града и затова как са помогнали на един самотен  и болен възрастен мъж в тежки за него времена. 



Тя разказа, че се е грижила за един човек, който е живеел на „Лозята” в изключително лоши условия. Мъжът получил инсулт и имал затруднения в придвижването – имал и пареза на крак и ръка. Сърце не давало на Камелия да го остави и затова от време на време му носила храна, топли дрехи и одеяла. Почувствала се съпричастна.  „В бараката, в която живееше имаше мишки и плъхове, нямаше вода и ток, затова се опитвах да му помогна с каквото мога”, сподели Камелия. 

Мъжът е имал и проблеми с говора и трудно му се разбирало, което предизвиквало  вид вербална агресия спрямо нея, понеже понякога не успявала да го разбере и го молела да й повтаря.  Той започвал да вика и да й се кара, това плашело и детето й, което е с аутизъм и силните шумове го напрягат. Камелия преценила, че не може вече да се грижи за възрастния човек и решила да се обърне към институциите в Добрич. 

„Потърсих Дирекция „Социално подпомагане” за съвет. Попитах служителите какво да правя, защото той нямаше да оцелее там тази зима. Те ми отговориха, че не могат да го вземат принудително,а той не беше съгласен. Аз намерих начин – обърнах се към Прокуратурата, написах една жалба, за да може да се заведе дело, съседите на въпросния човек ме подкрепиха, защото и те казаха, че понякога е викал на оградата за храна и вода”, сподели тя. 

След като подали жалбата, било насрочено дело, решението било да изведат възрастния мъж от дома му принудително. Така и станало, на 30 декември човекът бил изведен от бараката и заведен в Центъра за психично здраве в Добрич, там го изкъпали и привели  в приличен вид.

„Наскоро го посетих и ми казаха, че дори вече може да върви и да се обслужва сам”, каза с усмивка Камелия. 

Мъжът ще бъде настанен в Центъра до 20 февруари, след това ще бъде преместен в дом.

„Вече му подготвяме документите за дома в Опанец, диагнозата му е деменция и може би затова е изпаднал в такова състояние -  да не се поддържа и да изпадне в една дълбока депресия. Искам да кажа, че институциите работят – Дирекцията „Социално подпомагане”, Районният съд, полицията и Центърът за психично здраве помогнаха на този мъж”, заяви тя. 

Камелия Тодорова изказа своята огромна благодарност към директора на Дирекция „Социално подпомагане” Магдалена Миткова,  началника на отдел „„Индивидуална оценка на хора с увреждания и социални услуги”  Иванка Титова, управителя на ЦПЗ - Добрич д-р Даниела Събева и всички, които са помогнали и са се отзовали изключително бързо на призива й. 

„За няма месец нещата  се случиха– когато човек е в беда и идва зима хората се отзоваха много бързо. Сега човекът се чувства много добре и получава грижите, които заслужава”, каза в заключение тя.