Апелативният съд потвърди отстраняването от длъжност на гл. архитект на Каварна

Апелативният съд във Варна потвърди временното отстраняване от длъжност на Главния архитект на община Каварна Юлиян Илиев, разследван за това, че като длъжностно лице използвал служебното си положение за неправомерни сделки, които го облагодетелствали.

Апелативният съд потвърди отстраняването от длъжност на гл. архитект на Каварна

Заедно с Главния архитект, който е привлечен да отговаря за три сделки с имоти, по това досъдебно производство е разследван и началникът на отдел ТУС в Община Каварна Десислав Костов. 55 годишният архитект и бившият началник отдел ТУС търпят мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 20 000 лева, определена от Добричката окръжна прокуратура. На 8 септември тази година Добричкият окръжен съд отстрани временно от длъжност Главния архитект на Каварна, а днес апелативната инстанция остави без уважение жалбата на защитата му срещу отстраняването от работа.
    

Според адвоката на Илиев вече цяла година разследващите събират доказателства, а обвиняемият по никакъв начин не е препятствал наказателното преследване.
    

Варненският апелативен съд потвърди законосъобразността на изводите на първата съдебна инстанция. Става въпрос за множество сделки, извършени от длъжностно лице неправомерно, от които се е облагодетелствал. И този съд преценява, че ако бъде на работното си място Илиев може да попречи на разследването или да окаже въздействие на бъдещи свидетели по делото, които работят в същата администрация.
     

Определението на Апелативния съд във Варна, с което бе потвърдено временното отстраняване от длъжност на Главния архитект на Каварна не подлежи на обжалване.