Тренинги за приятелството и толерантността се проведоха в СУ „Димитър Талев“

Поредица от тренинги се проведоха с петокласниците в Иновативно училище „Димитър Талев“ в Добрич.

Тренинги за приятелството и толерантността се проведоха в СУ „Димитър Талев“


„Какво е за мен приятелството?, Как избирам своите приятели?, Аз добър приятел ли съм?“ – бяха част от въпросите, върху които разсъждаваха учениците в началото на дейностите.


Петокласниците се включиха с интерес в забавните игри „Практикуване на избори в група“. Застанали в кръг със затворени очи те избираха сред алтернативите, които водещият им четеше на глас - „Кое е най-важното в приятелството?, Какъв най-много бихте желали да бъдете?, Какво предпочитате да имате в живота?, Кое е най-важно в любовта? А кое е най-лошото за вас?“


След като бяха готови със своите избори, учениците отваряха очи и едва тогава успяваха да видят своите съмишленици в групата, като така бе игнориран ефектът на социалното влияние.


Петокласниците изразяваха своята изненада от реакциите на своите съотборници, осъзнавйки, че ценностите са критериите, въз основа на които всеки човек прави своите оценки и своите избори.

В живота си ние действаме под вляние на нашите ценности, които се формират от най-ранна детска възраст.


„Отгагни емоцията“ – беше втората забава игра в тренингите. Пред учениците бе поставена задачата да говорят без думи, използвайки само частите на телата си и слушайки инструкциите на водещия даваха израз на своите емоции - „Развам се; Тъжен съм; Уморен съм; Спри се; Махай се и други. Основната цел на играта бе формиране на способности за декодиране на невербалната информация, която получаваме от другите.


Всички се обедиха около твърдението, че ние казваме много повече с телата си, отколкото с думите си.

В края на тренингите се направиха важни обобщения. Децата стигнаха до заключението, че да станеш приятел с някого е преди всичко, да имаш с кого да споделяш, да уважаваш, да бъдеш толерантен, да събуждаш доверие, да си социален и комуникативен.