Пушачите са намалели с 60 млн. за последните 18 години

През последните 18 години общата употреба на тютюн в световен мащаб е спаднала, от 1.397 милиарда пушачи през 2000 г. до 1.337 милиарда през 2018 г., или с приблизително 60 милиона души, според глобалния доклад на Световната здравна организация.

Пушачите са намалели с 60 млн. за последните 18 години

Това до голяма степен се дължи на намалението на броя на жените пушачи (346 милиона през 2000 г. до 244 милиона през 2018 г., или спад с над 100 милиона).



За същия период употребата на тютюн при мъже е нараснала с около 40 милиона, от 1.050 милиарда през 2000 г. до 1.093 милиарда през 2018 г. (или 82% от сегашните потребители в света - 1.337 милиарда тютюн).

За първи път Световната здравна организация отчита, че броят на мъжете пушачи намалява. Констатациите демонстрират как ръководените от правителствата действия могат да защитят общностите от тютюнопушенето, да спасят живота и да помогнат на хората, които търпят вреди, свързани с тютюна.

„Намаляването на употребата на тютюн сред мъжете бележи повратна точка в борбата срещу тютюна“, заяви д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО. „От много години сме свидетели на постоянно увеличаване на броя на мъжете, използващи смъртоносни тютюневи изделия. Но сега за първи път наблюдаваме спад в употребата им. СЗО ще продължи да работи в тясно сътрудничество със страните, за да поддържа тази тенденция към намаляване“.

Броят на употребяващите тютюн мъже се очаква да намалее с над 1 милион през 2020 г. в сравнение с нивата от 2018 г. и с 5 милиона до 2025 г.

През следващата година според СЗО ще има с 10 милиона по-малко потребители на тютюн, и с цели 27 милиона до 2025 г., което възлиза на 1,299 милиарда пушачи тогава. Около 60% от страните имат спад в употребата на тютюн от 2010 г. насам.

„Намаляването на употребата на тютюн в световен мащаб показва, че когато правителствата въведат и засилят своите цялостни действия, основани на доказателства, те могат да защитят благосъстоянието на своите граждани и общности“, заяви д-р Рудигер Креч от СЗО.

 „Въпреки това, прогнозираният спад на употребата на тютюн сред мъжете, които представляват преобладаващото мнозинство от употребяващите тютюн, може да се надгради и използва, за да се ускорят усилията за препостигане на глобалната цел“, обясни д-р Виняк Прасад, ръководител на звеното за контрол на тютюна на СЗО. „По-малко хора използват тютюн, което е основна стъпка за подобряването на глобалното обществено здраве, но работата все още не е свършена. Без да се засилят националните действия, прогнозираният спад на употребата на тютюн все още няма да постигне глобалните цели за намаляване. Никога не трябва да отстъпваме в борбата срещу Големия тютюн“.

Други ключови констатации от доклада включват:

Приблизително 43 милиона деца (на възраст 13-15 години) са употребявали тютюн през 2018 г. (14 милиона момичета и 29 милиона момчета).

Броят на жените, употребяващи тютюн през 2018 г., е 244 милиона. До 2025 г. трябва да има 32 милиона по-малко жени потребители на тютюн. Повечето печалби се правят в страни с нисък и среден доход. Европа е регионът, който постига най-бавен напредък в намаляването на употребата на тютюн сред жените.

Азиатски тенденции: Югоизточният азиатски регион на СЗО има най-високите проценти на употреба на тютюн, над 45% от мъжете и жените на възраст 15 и повече години, но се очаква тенденцията да намалее бързо до подобни нива, наблюдавани в европейските и западноокеанските региони от около 25% до 2025 г. Западният Тихоокеански регион, включително Китай, се очаква да изпревари Югоизточна Азия като регион с най-висок среден процент сред мъжете.

Тенденции в Американския континент: Петнадесет държави в Америка са на път да достигнат целта за намаляване на употребата на тютюн с 30% до 2030 г., което го прави най-добрият от шестте региона на СЗО.

Всяка година повече от 8 милиона души умират от употребата на тютюн. Повече от 7 милиона от тези смъртни случаи са от пряка употреба на тютюн, докато около 1,2 милиона се дължат на пасивното пушене. Повечето смъртни случаи, свързани с тютюн, се наблюдават в страни с ниски и средни доходи и области, които са обект на интензивна намеса и маркетинг на тютюневата промишленост.

Източник: manager.bg