Изложба, посветена на 105-годишнината от рождението на Петър Увалиев, представят в библиотеката в Добрич

По случай 105 години от рождението на видния интелектуалец Петър Увалиев, в Регионална библиотека „Дора Габе” ще бъде представено творчеството му, както и отношението на другите към него, отразено в техни произведения – книги, статии и изказвания.

Изложба, посветена на 105-годишнината от рождението на Петър Увалиев, представят в библиотеката в Добрич

Регионалната библиотека в Добрич притежава голяма част от личната библиотека на интелектуалеца, подарена от неговата съпруга Соня Увалиева и Фондация „Семейство Увалиеви”.  


Жителите и гостите на града ще имат възможността да разгледат основни трудове на Петър Увалиев – книги, сценарии и адаптации и негови публикации в периодичния печат. Особен интерес представляват статиите в сп. „Златорог”, които той е публикувал още преди заминаването си от България – през 30-те години на 20 век, както и негово писмо до Елисавета Багряна от 1932 г., публикувано в книгата на Катя Зографова „Играещата със стихиите”.

За Петър Увалиев са написали своите спомени и негови близки, приятели и почитатели. Сред тях са неговата съпруга Соня Рув, журналистката Бригита Йосифова – близка приятелка на семейството, личности от българския културен и литературен живот като Иво Хаджимишев, Йордан Василев, Александър Ангелов, Елена Огнянова, Любомир Левчев и др. Под съставителството и редакцията на доц. д-р Огнян Ковачев е била издадена част първа на двутомника „Пет минути с Петър Увалиев”, която включва радиобеседи, писани и четени в периода 1988–1998 г. Всички те са част от експозицията.

За първи път ще бъдат показни и някои от личните вещи на Увалиев, между които малка колекция от фигури на костенурки, очилата му и картичка от проф. Елка Константинова, адресирана до него.

Изложбата може да бъде разгледана от 10 до 31 януари 2020 г. във фоайето на библиотеката.