175 свидетели разпитват по делото срещу Баневи

Още 175 свидетели ще бъдат по делото срещу Баневи. Това стана ясно на днешното съдебно заседание.

175 свидетели разпитват по делото срещу Баневи

Прокурорите по делото "Баневи" настояват да се разбере кой е бил назначаван за управител на дружествата, дали са извършвали някаква търговска дейност или са били назначавани някакви подставени лица, които са подписвали документи, представени от шефовете им.


След разпита на водещия свидетел по делото прокурор Мария Дойчинова обясни пред журналисти, че свидетелят Венцислав Генов е бил управител на "Партнърс Комерс" една година.

По отношение на прехвърляне на къщата в "Бояна" на офшорка и какви са доказателствата за това, прокурор Дойчинова отбеляза, че доказателствата са гласни, които свидетелят дава. Отделно имотът бил внесен като апортна вноска в друго дружество на Николай Банев.

Банев назначил за управител на свои фирми личния си шофьор

Според държавното обвинение личният шофьор на семейство Баневи е бил вписан за управител на едно от дружествата - "Партнърс Комерс", което е инкриминирано, че е избягвало да плаща данъчни задължения.

От друга страна обаче адвокатът на Банев Ивета Анадолска коментира, че обвинението не разполага с доказателства.

Защитата не видя и нищо съществено в свидетелските показания и разпита на Венцислав Генов, а и засега прокуратурата не може да докаже, че той е подставено лице.

По думите на адвоката няма нищо ключово в разпита на свидетеля, защото не си спомнял за неща, за които са му задавали въпроси в съдебната зала.

По отношение на къщата в "Бояна" и прехвърлянето й на офшорка, защитата изтъкна, че това било нов принос по делото. Адвокат Анадолска недоумява защо в досъдебното производство свидетелят казал, че не помнил фирмата, на която трябвало да прехвърли имота, а сега казал офшорка.

"Сега каза "уплаши ме голямата сума". Къде е видял сума и къде е видял, че става въпрос за къщата в "Бояна", при положение, че не е видял документа, с който се прехвърля", усъмниха се от защитата в думите на свидетеля.

Припомняме, на днешното съдебно заседание стана ясно, че Банев е назначил за управител на свои фирми личния си шофьор Венцислав Генов. По думи на самия Генов той трябвало да прехвърли къщата на Николай Банев в "Бояна" на офшорка, след като бил поставен за управител и на "Партнърс Комерс" в периода 2013 -2014 г.

Семейство Николай и Евгения Баневи попаднаха в ареста от 6 декември 2018 г., след като бяха екстрадирани от Франция.

На 26 юни съдът отказа да промени мярката за неотклонение на Николай Банев - съпругът на Евгения.

На 12 юли 2019 г. Евгения Банева бе пусната от ареста по здравословни причини. Майката на Николай Банев - Мария е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 10 000 лв.

На последното съдебно заседание на 17 декември миналата година магистратите отхвърлиха искането на защитата Николай Банев да се оперира в болницата на МВР.