Кметът Детелина Николова отчете един успешен за Добрич мандат

Днес Добрич е по-сигурен и модерен град, градът ни е по-добро място за живеене с гарантирано бъдеще. Това заяви кметът Детелина Николова, която днес представи отчета за мандат 2007-2011 година.

Кметът Детелина Николова отчете един успешен за Добрич мандат
Във време на стагнация и финансова криза Община Добрич запази своята финансова стабилност, отбеляза Детелина Николова. В отчета за втория й мандат се посочва, че Общината е с висок кредитен рейтинг.

40 милиона лева са вложени в инфраструктурата на Добрич през изминалите 4 години. Извършена е рехабилитация на 10 000 л.м. водопроводна мрежа. Над 50 междублокови простанства в града се реновирани през периода.

Община Добрич заложи на мащабно европейско финансиране. Изпълнени и в процес на реализация са проекти на стойност 50 милиона лева. С финансиране от европейски фондове бяха ремонтирани 5 училища и 2 детски градини, ремонтирани бяха 7380 метра пътища, Добрич има нова пешеходна зона и други. Благодарение на спечелените от общината проекти са били ангажирани 1 500 работни места.

Подготвени и депозирани са проекти за още 150 милиона лева.

Общо 6 милиона лева – общински средства и чрез публично-частно партньорство, са инвестирани в спорта – зала „Добротица”, СОУ „Г.С. Раковски”, фитнес-уреди на открито, футболно игрище, комплекс Изида.

Добрич се превърна във фестивален център на Добруджа, заяви Детелина Николова. Градът годишно домакинства на 9 фестивала.

През мандата Община Добрич предложи 10 нови социални услуги.

Добрич получи награди за „Община с най-прозрачна администрация”; „Община – приятел на детето”, връчена от УНИЦЕФ; награда за Община – реформатор, присъдена от НСОРБ; „Община – Пионер в сферата на Географска информационна система”; „Добрич – град модел в областта на енергийната ефективна”; Етикет за иновации и добро управление – 2011 г., присъден от Съвета на Европа.

Бизнес инвестициите в Добрич през последните 4 години са 84 милиона лева. Около 58% от тях са в хранително-вкусовата промишленост. Нови 120 работни места се очаква да разкрие в Добрич в началото на следващата година „Папас олио” на нов терен в града.

Оценката за работата ми и тази на екипа ще бъде сложена от гражданите, отговори кметът Детелина Николова на въпроса каква оценка поставя на работата си през мандата.