Община Тервел с проект за разширяване на физиотерапевтичния сектор на Медицинския център в града

Община Тервел е внесла първия си проект за 2020 година по „Красива България”. Той е за разширяване на физиотерапевтичния сектор на Медицинския център в град Тервел.

Община Тервел с проект за разширяване на физиотерапевтичния сектор на Медицинския център в града

Сектор „Физиотерапия“ е част от Медицинския център в Тервел, заемащ част от сградата на закрита общинска болница в града и е единственото лечебно заведение за извънболнична помощ . 



В него са устроени кабинети на лекари – специалисти, работещи в Медицинския център, сектор по образна диагностика, медицинска лаборатория и сектор за физиотерапия. В сектор „Физиотерапия“ са оборудвани и работят кабинети за терапия с лазер и нискочестотни токове, както и помещение за работа с пациенти с проблеми на опорно-двигателния апарат. Услугите, предлагани в сектора се ползват от пациенти от всички населени места в общината. Работата с пациентите е организирана в част от помещенията на сектора - ремонтирани и оборудвани от Община Тервел посредством проект по ОПРР през 2013/2014 г.

Съгласувано със завеждащия сектора лекар-физиотерапевт е направено проучване за нуждите на населението от ползване на допълнителни физиотерапевтични процедури и е установена необходимост от организиране на следните нови за района на Община Тервел физиотерапевтични процедури - парафинотерапия, терапия с луга, магнито, крио и пресотерапии.

В съседство с работещата част на сектора по физиотерапия и свързани посредством топла връзка с него са разположени свободни, нуждаещи се от преустройство и ремонт помещения на бивше болнично отделение. Тези помещения са обект на дейност в настоящото проектно предложение, предвиждащо преустройството и ремонтът им с цел приобщаването им към сектора по физиотерапия. Преустройството обхваща 7 съществуващи помещения и централен коридор, които се трансформират в две помещения за процедури на пациенти, кухня за парафин и луга, съблекалня, санитарен възел , пригоден за ползване и от хора с двигателни проблеми, складове за чисто и употребявано бельо, стая за персонал, коридор със зона за изчакване и почивка и централен коридор, осигуряващ връзка със съществуващия физиотерапевтичен сектор. Общата площ за интервенция по проекта е 160,42 кв.м.

В рамките на проекта е предвидена подмяна на фасадна и вътрешна дограма, топлоизолиране на североизточните помещения, обработка, направа на окачен таван в коридора, полагане на нова настилка от теракота в новообразувания санитарен възел,боядисване на стените и таваните с латекс.

Проектът включва още изграждане на нови участъци и ремонт на съществуващи такива, част от инсталации за ЕЛ, ВиК и ОВ. Съществуващите подови настилки от мозайка във всички помещения, с изключение на санитарния възел, се запазват в досегашния си вид.

За преустройството е изготвен технически проект по всички приложими части, както и доклад за енергийна ефективност.Издадено е разрешение за строеж . Сградата на медицинския център е с осигурена достъпна среда – рампа на входа на сградата и платформа за придвижване между етажите. Лечебното заведение е на три етажа, като секторът за физиотерапия и частта за преустройство и приобщаване към него, която ще бъде създадена чрез изпълнение на проекта са разположени на втория етаж на сградата.

Снимката е илюстративна