Заменете закуската или вечерята с прясно изцеден сок за детоксикираща диета

След отминалите празници повечето от нас имат нужда от детоксикация на организма за презареждане с нова енергия. Има много начини за детоксикация, сред които с плодове и зеленчуци, чайове и гладуване.

Заменете закуската или вечерята с прясно изцеден сок за детоксикираща диета

Днес Николай Георгиев, който от пет години чете литература за здравословно хранене, споделя за лесна диета, подходяща за начинаещи. Той определя метода като лесен за спазване - детоксикация за около пет дни с прясно изцедени сокове. Достатъчно е само закуската или вечерята да бъдат заменени с около 350 - 500 мл прясно изцеден сок.



Всички фрешове са полезни, но някои от тях са по-благоприятни за пречистване на организма. Сред тях са соковете от нар, червено цвекло, грейпфрут, лимон и ананас.

Сокът от нар  е мощен антиоксидант и много богат на витамин C. Може да се комбинира с ананас, лимон и джинджифил. Николай Георгиев споделя за любимата му комбинация, която е от 300 мл фреш с лимон и нар като заместител на закуската. Сокът може да се направи в домашни условия на цитрус преса.

Фрешът от червено цвекло почиства черния дроб. Освен това е естествен филтър на организма, защото съдържа високи стойности на желязо, магнезий, калций, цинк, бета – каротин, витамини С, В3, В6 и други. Препоръчително е да се комбинира с морков и ябълка за начинаещите – по три равни дози от 100 мл като общото количество сок прави 300 мл. Фрешът може да се направи у дома на бързооборотна сокоизтисквачка.


Сам по себе си сокът от грейпфрут е много добра детоксикираща напитка, чийто ефект се засилва при комбинация с лимон или портокал. Може да се направи у дома на бавнооборотна машина или на цитруспреса.

Прясно изцеденият сок от лимон е най-пречистващият цитрусов плод. Николай уточнява, че заради киселия му вкус не препоръчва да се консумира самостоятелно. Сред идеите за комбинации са с нар, грейпфрут или ябълка. Може да се направи у дома на цитрус преса.


За сока от ананас няма проблем да се консумира самостоятелно. Ефектът му се подсилва като се комбинира със зелена ябълка, лимон и спанак. Фрешът може да се направи у дома със бързооборотна сокоизтисквачка.


Достатъчно е да замените закуските или вечерите с около 350 мл - 500 мл прясно изцеден сок. По време на диетата трябва да се храните с лека храна, която ще помогне на тялото да се почисти. Детоксикацията може да продължи от пет до седем календарни дни.

По-упоритите може да опитат един ден от седмицата да консумират само сокове. Подобно почистване има голям ефект и тялото ще се зареди с енергия.

Ползите от пречистването с прясно изцедени сокове са подпомагане работата на черния дроб, освобождаване от организма на натрупаните течности, подобряване вида на кожата, подпомагане за отслабване, нормализиране нивата на холестерол, както и общото здравословно състояние.

Николай споделя, че предимството на този вид диета е, че организмът не се подлага на пълен глад по време на закуска или вечеря. Макар и да не се приема твърда храна, плодовите и зеленчуковите сокове съдържат почти всички полезни и важни за организма витамини и минерали и доставят необходимите му хранителни вещества. Освен това, при консумацията на плодове и зеленчуци в течна форма, организмът не губи енергия при тяхната преработка.


В заключение той посочва, че диетата със сокове не се препоръчва за бременни, кърмачки, малки деца, хора, които страдат от тежки заболявания или се възстановяват след сериозни травми или операции, както и за хора, които са подложени на тежко физическо, емоционално или умствено натоварване.

Като допълнение дава съвет да прекратите диетата, ако по време на пречистването се чувствате отпаднали, появи се главоболие или виене на свят.

Внимание: Тази статия е любителска и не представлява медицинска препоръка. Преди да предприемете действия, свързани с вашето здраве, се  консултирайте с личния си лекар