Електронни винетки за над 392 млн. лева са закупени от български и чуждестранни шофьори през 2019-а година

Електронните винетки, закупени от български и чуждестранни собственици на леки или тежки превозни средства през 2019-а година, са на стойност над 392 млн. лева, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Електронни винетки за над 392 млн. лева са закупени от български и чуждестранни шофьори през 2019-а година

Стойността от миналата година е с около 35 млн. лв. повече от постъпленията от винетни стикери през 2018-а. Към приходите от такси за ползване на платената пътна мрежа трябва да се прибавят и над 7 млн. лв. от санкции - компенсаторни такси и глоби.


8,233 милиона е-винетки са били закупени през 2019-а година, от които близо 6 милиона за леки автомобили. Над 200 000 собственици на пътни превозни средства са били с отпуснати е-винетки от Агенцията за социално подпомагане.

Приходите от леки автомобили за ползване на пътната мрежа са близо 270 млн. лв., а от тежките автомобили около 122 млн. лв.

Камионите и автобусите са предпочитали дневни е-винетки, особено тези с чуждестранна регистрация, за които България е само част от маршрута им. Шофьорите на леки автомобили са предпочитали седмични е-винетки, следвани от годишни и от месечни. Уикенд винетката, която за първи път беше въведена през 2019-а г., е избрана от малко над 600 хиляди души. Близо половината от тях са шофьори на превозни средства с чуждестранна регистрация, като от тях най-много са от Румъния и от Германия, следвани от Гърция.

Българските собственици или ползватели на пътни превозни средства са купили над 5 милиона е-винетки от всички над 8 млн. бр., като за леки автомобили са били повече от 4 милиона. Те са били на стойност близо 234 млн. лв. от всичките над 317 млн. лв. платени за е-винетки от български ползватели.

Февруари е месецът, в който са били купени най-много е-винетки от български шофьори – над 700 хиляди броя. Общо през първите два месеца на годината над 1,434 млн.  превозни средства с българска регистрация са получили правото да ползват платената пътна мрежа срещу 117 млн. лв.

За цялата 2019 г. за леки и тежки автомобили с чуждестранна регистрация са били закупени близо 3 млн. е-винетки на стойност 79 млн. лв. Най-голям е бил интересът през летните месеци – юли и август. Броят на е-винетките, получени от пътни превозни средства с чужда регистрация през юли е повече от тези, купени за пътни превозни средства с българска регистрация. Общо близо 1 млн. е-винетки са били продадени на чужденци за двата месеца, на стойност повече от 21 млн. лв. 

Цените на е-винетките за 2020-а година остават същите като през 2019-а. След въвеждането на тол системата пътните превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 тона ще преминат от винетна такса на тол такса, което означава, че ще плащат за ползване на пътната мрежа на база на изминато разстояние.