2,8 млрд. лева подкрепа са получили българските фермери за 2019 година

„2,8 млрд. лева подкрепа получиха българските фермери за 2019 г. От тях над 1 млрд. лв. бяха преведени в последния месец, тъй като стартираха плащанията по Кампания 2019“.

2,8 млрд. лева подкрепа са получили българските фермери за 2019 година

Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на заседание на Министерски съвет.


Тя каза още, че по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са договорирани  71,2 % от бюджета, включващ многогодишните ангажименти. Разплащането е достигнало 42,4 %, като в значителна степен е наваксано изоставането. „Останаха само две мерки, които трябва да се финализират през януари месец. По Програмата за морско дело и рибарство договорирането е 69%, а разплащането - 23,2%,  от което 16,2% е в 2019 г.“, посочи министър Танева. По думите й, одитът за биологичното производство, по предварителни данни от заключителната среща, е  преминал успешно, вследствие на което ще може да се проведе дебата за мярка 11 „Биологично производство“.

Земеделският министър подчерта, че изпращаме годината с една изключително добра реколта в областта на зърнените култури. Пшеницата достигна 6,1 млн. тона, по прогнозни данни, което е с 5% увеличение, а при ечемика с 20%. Брутната добавена стойност в аграрния сектор, по резултати за деветмесечието,  има ръст на всяко тримесечие. Стокообменът при външната търговия достига 3,4 млрд. евро, като има 7,4% ръст положително външно търговско салдо в размер на 823 млн. евро. Най-голям дял има увеличението при износа на зърнени култури, които като темп е значително по-висок от предходни години.

Министър Танева каза, че предизвикателството в земеделието за тази година беше заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Тя обобщи, че приключваме годината с 42 регистрирани огнища на болестта, от които само 8 са в производствени комплекси. Около 140 хил. са засегнатите домашни свине, а близо 200 са случаите на засегнати диви прасета. В момента е ловен сезон и се изпълнява Планът за депопулиране. „За тази година приключваме с са изплатени 70 млн. лв. за превенционни дейности, дейности по унищожаване на огнищата и компенсации, свързани с заболяването АЧС. От тях 9 млн. евро са предоставени от Европейската комисия, като се очаква постъпване още 22 млн. евро съфинансиране.

Десислава Танева благодари на всички стопани, които изпълниха препоръките на държавата  и благодарение  на тях болестта беше овладяна. Тя посочи, че в света към тази година са засегнати 51 страни и са унищожени  6,6 млн. свине.

Земеделският министър припомни, че миналата седмица приключи конференцията за АЧС, от където заедно с цялата научна общност, беше изготвен заключителен доклад и препоръки. В момента се изготвя план 2020 г. за превенция и борба със заболяването, който предстои да бъде представен и приет на Централната епизоотична комисия.

В началото на следващата година, предстои приемането на нормативни изменения, включително в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които уреждат условията за отглеждане на домашни свине. Всички те са изготвени в посока повишаване на мерките за биосигурност. Министър Танева посочи, че в процес на отваряне са шест мерки от ПРСР за подкрепа на животновъдството.  Две от тях за обучение вече са отворени, а още четири предстои да бъдат отворени през първите месеци на следващата година. Тя обобщи, че за първи път засегнатите от АЧС свинекомплекси ще могат да ползват европейски средства за репопулиране.