Жени Михайлова: 2019 година беше наситена и знакова за художественотворческата програма на „Двореца” в Балчик

През 2019 година в „Двореца” в Балчик са се състояли 29 изложби в общо 4 изложбени зали на български и чуждестранни автори. 25 концерта са радвали жители и гости на Белия град.

Жени Михайлова: 2019 година беше наситена и знакова за художественотворческата програма на „Двореца” в Балчик

Директорът на ДКИ КЦ „Двореца” в Балчик Жени Михайлова определя 2019 година като наситена и знакова за  художественотворческата програма на културната институция. 



„В началото на годината, през месец април, подредената в галерия „Тунела” изложба „Непознатите средновековни съкровища” от фонда на НИМ, показа на многобройните ни посетители непознавани до момента движими културни ценности като златна апликация от диадема, сребърни гривни “кубелии” (“рогатки”), сребърна чаша – кратунка, златна игла за коса с позлата, както и половинка от  сребърен енколпион – панагия, изработен от слонова кост”, заяви Жени Михайлова. 

Тя допълни, че съвременната дейност на културния център е свързана с Националния исторически музей чрез множество общи проекти и вече реализирани такива. „Тази година приключихме с идентификацията на всички движими културни ценности, поставени във външните пространства – те са датирани, заснети, оценени и регистрирани  в НИМ като едно национално богатство”, сподели Михайлова.  По думите й движимите и недвижими ценности, архитектурни и  декоративни елементи с историческа стойност в „Двореца” в Балчик са над 120 на брой. „Досега това не беше правено и ние сме много щастливи, че директорът на НИМ доц. Бони Петрунова и зам.-директорът Христов се отзоваха на нашата молба, изпратиха най-добрите специалисти, които успяха да идентифицират обектите тук и в момента имаме не само картотека, но и идентификация на тези обекти”, допълни тя.  Жени Михайлова заяви, че от следващата година най-ценните обекти ще бъдат застраховани. По този начин те ще бъдат съхранени и запазени, за да могат идните поколения да имат възможността да се докоснат до тях. 

През 2019 година пътуващата изложба „Вечната красота на Двореца в Балчик” е била представена в два културни института  в Будапеща и Прага. „Черно-белите архивни снимки и цветните авторски фотоси допринесоха за популяризацията на архитектурно-парковия комплекс в две стари за България туристически дестинации каквито са Чехия и Унгария.  Сред многобройните гости бяха представители на дипломатическия корпус, интелектуалци, българи, които живеят там и местни граждани”, сподели Жени Михайлова. Тя разкри, че през следващата година изложбата ще бъде представена и в Полша. 

25 концерта са били организирани в „Двореца” през 2019 година. Според директора на културния център Жени Михайлова най-голямо внимание е получил  мюзикъла „Чикаго” на Държавната опера във Варна. „През август това представление привлече повече от 600 души на плажа”, каза тя. 

По време на активния летен сезон „Двореца” беше завладян от традициите на топлия южен соул на Ню Орлиънс и Мемфис с Брус Джеймс и Бела Блек, уникалният Алфредо Торез и тази година беше в центъра на вниманието на Лятната фиеста. 

„ДКИ КЦ „Двореца” винаги е насърчавал и подкрепял младите таланти, така през изминалата година Каменната зала беше сцена на първия музикално-театрален спектакъл на група „Септима” от Балчик. Дадохме на младите един успешен трамплин в известността”, каза директорът Жени Михайлова. 

Тя разкри, че следващата година отново ще бъде изпълнена с многобройни културни прояви, интересни оперни постановки, фестивали, изложби, представяне на книги, майсторски класове и концерти.